Evde kalmak hayattan kopmak değildir. - VPN ile bağlan hayata. Bir alkış da Yardım Masasına. - VPN Nedir? Hakkında... Hayat eve sığar - Life fits home - #Evdekal

VPN Nedir?
Virtual Private Network kelimelerinin ilk harflerinden oluşan (Sanal Özel Ağ) anlamına gelmektedir.

VPN Ne işe Yarar?
VPN, temel olarak ağlara uzaktan erişim sağlayan bir sistemdir. İnternet üstünde güvenli iletişim kurmak, veri aktarımı sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir teknolojidir. VPN sanal bir ağ uzantısı oluşturduğu için, VPN kullanarak ağa bağlanan bir cihaz, fiziksel olarak bağlıymış, sanki oradaymış gibi o ağ üzerinden veri alışverişinde bulunabilir. Bir bilgisayardan karşı taraftaki diğer bilgisayar arasındaki iletişim kriptolama yapılarak güvenli bir tünel kurulması sağlanır. VPN 'lerle bağlantınız şifreli olduğundan, gönderdiğiniz ve aldığınız tüm veriler görünmez.

VPN Türleri:
Uzaktan Erişim VPN:
Uzaktan erişim VPN bağlantıları, evinde çalışan (Homeofis) ya da seyahat esnasında ofisinde olamayan kullanıcıların İnternet üzerinden özel ağ üzerindeki (uzaktan erişim ile) sunucuya erişme imkânı sağlar. VPN, istemcisiyle uzaktan erişim sunucusu arasında noktadan noktaya bir bağlantıdır. Kullanıcı açısından bakıldığında VPN, bilgisayarla (VPN istemcisi) kuruluşun sunucusu arasında noktadan noktaya bir bağlantıdır. Mantıksal olarak veriler, adanmış bir özel ağ üzerinden gönderiliyormuş gibi göründüğünden, paylaşılan veya ortak ağın gerçek altyapısı önemli değildir.

Siteden siteye VPN:
Siteden siteye VPN bağlantıları farklı ofisler arasında veya farklı kuruluşlar arasında ortak bir ağ üzerinden güvenli bir şekilde iletişimi sağlamaz. VPN bağlantısı WAN (Wide Area Network) bağlantısı gibi çalışır. WAN bağlantısı şehirler, ülkeler gibi uzun mesafeler arasında iletişimi sağlayan ağ çeşididir. Ağlar internet üzerinden verileri bir yönlendirici ile başka bir yönlendiriciye iletir. Yönlendiricilere göre VPN bağlantısı, veri bağlantısı olarak işlev görmektedir.

VPN Bağlantısının Özellikleri:
PPTP, L2TP/Ipsec ve SSTP kullanan VPN bağlantılarının 3 önemli özelliği vardır. (Kapsülleme, Kimlik doğrulama, Veri şifreleme) ‘dir.

Kapsülleme: VPN ağında veriler bir üst bilgi ile (Mesajın kapalı bir paket haline getirilmesi) kapsüllenirler. Üst bilgi, verilerin bitiş noktalarına erişmeleri için, paylaşılan veya ortak ağ üzerinden çapraz geçebilmelerine olanak veren yönlendirme bilgileri sağlar.

Kimlik doğrulama: Ağa erişmeye çalışan kişinin buna yetkili olup olmadığı, dışarıdan müdahale edilemeyecek şekilde, yani şifreli olarak HTTPS protokolü ile yapılır ve izini olanlar ağa alınır. (Kullanıcı düzeyi, Bilgisayar, Veri kaynağı düzeyinde)

Veri şifreleme: Veriler de dışarıdan ağdan geçen bilgileri dinleyenlerin çözümleyemeyeceği biçimde şifrelenerek (gönderen tarafından şifrelenir ve şifreleri alan tarafından çözülür) dışarıdakiler için anlaşılmaz hâle getirilir.

Nasıl Çalışır:
Bilgisayarınızı bir VPN 'e bağladığınızda, aynı yerel ağdaymış gibi davranır. Tüm ağ trafiğiniz güvenli bir VPN bağlantısı üzerinden gönderilir. Temel olarak bilgisayarınızın fiziksel olarak bulunduğu yerden karşıdaki ağa şifreli bir tünel açar. Bilgisayarınız ağaymış gibi davrandığından, dünyanın diğer tarafında olsanız bile yerel ağ kaynaklarına güvenli bir şekilde erişmenizi sağlar

Nasıl Kullanılır:
Piyasada bulunan VPN servislerinin tamamına yakını küçük birer kurulum dosyası ile basit bir şekilde sisteminize kurularak hemen aktif olacak şekilde tasarlanmıştır. VPN hizmeti aldığınız firmadan indireceğiniz kurulum dosyasını bilgisayarınıza kurarak birkaç saniye içerisinde internetinizi güvenli bir hale getirir.

Uzaktan Çalışmanın Avantajları:
* Öncelikle İstanbul gibi büyük şehirlerde çalışan personelin, işe gidip dönerken trafikte harcadığı süre ve yorgunluğu önlemesi.
* Yolda geçecek süreyi, daha zinde olmak adına uykusunu tamamlaması.
* Sabah evden çıkarken ne giyeceğim düşüncesini önlemesi, eşofman ile de çalışabilme rahatlığı.
* İşe başladığı süre içinde, paralelinde kahvaltı imkanı bulması.
* Ailesiyle saha çok vakit geçirirken, oluşan mutlu atmosferin işe performans olarak yansıması.
* İş yerinde, araya giren işler, telefonlar, gelip giden personelle oluşan bölünmelerin önüne geçmesi.
* Daha performanslı sonuçlar oluşturması.
* Daha çok çağrı ve destek sunabilme kapasitesi oluşturmaktadır. (Tecrübe ile sabit)
* İşine daha bağlı olma. Benimseme, sahiplenme.
* Gereksiz zaman kaybını önleme.
* Tabii ki bir takım dezavantajları da var. (İş süresinin uzaması, çocukların ani istekleri, ev iş karışması vs.)

Kaynaklar:
    https://www.karel.com.tr/blog/5-soruda-vpn-nedir-nasil-calisir
    https://www.isnet.net.tr/BlogIcerik/uzaktan-calismak-remote-working-isnet-blog
    https://www.chip.com.tr/haber/vpn-nedir-ne-ise-yarar_45313.html
    https://shiftdelete.net/vpn-nedir-vpn-nasil-kullanilir-51190
    https://berqnet.com/blog/vpn-nedir
    https://www.mediaclick.com.tr/blog/vpn-nedir
    https://www.hakanuzuner.com/vpn-virtual-private-network-nedir-2
    http://www.cisn.odtu.edu.tr/2009-16/vpn.php
    http://www.elektrik.gen.tr/2015/08/vpn-virtual-private-network-ozel-sanal-ag/589
    https://www.wikizero.com/tr/VPN
    https://docplayer.biz.tr/1902002-Vpn-nedir-nasil-kullanilir.html
    https://www.teknolojidolabi.com/vpn-nedir-ne-ise-yarar-ve-cesitleri-nelerdir
    https://slideplayer.biz.tr/slide/12991507
    https://www.howtogeek.com/133680/htg-explains-what-is-a-vpn