Sistem Güvenlik Mühendisliği Yetenek Olgunluk Modeli


Özet:
Güvenli yazılım geliştirme modellerinden biri olan “Sistem Güvenlik Mühendisliği Yetenek Olgunluk Modeli“ gerekliliklerin bir sonucu olarak oluşturulmuş, bir disiplin çerçevesinde ele alınan modellerden ve güvenlik mühendisliği sürecinin temel özelliklerini tanımlayan bir sistemdir.

1980’lerde Amerikan Savunma Bakanlığı’nın, yazılım projelerinde yaşanan sıkıntılara çözüm bulması için Carnegie Mellon Üniversitesi’nden yardım istemesi üzerine, üniversitede kurulan (Software Engineering Institute-SEI) tarafından geliştirilen Yetenek Olgunluk Modeli (Capability Maturity Model-CMM), yazılım üreten kurumların süreçlerini iyileştirmelerine, yazılım tedariği yapan kurumların ise yüklenici firmaların seçiminde ve kalite düzeylerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır.

Güvenli yazılım geliştirme modelleri:
İnternet ve yazılım teknolojilerinin gelişmesi ile bilgi varlıkları ve bunlara yönelik tehditler de çoğaldı. Bu durum güvenlik konusunun daha disiplinli bir çalışma haline getirilme gerekliliğini ortaya koymuştur.

Yazılım geliştirme aşamalarında ve güvenlik işlemleri:



Yazılım geliştirme aşamalarında güvenlik eylemlerinin sistematik olarak gerçekleştirilebilmesi için güvenli yazılım geliştirme modelleri konusunda çalışmalar yapılarak standartlar ve çerçeve yapılar oluşturulmuştur.

Bu modeller mevcut yazılım süreçlerini değiştirmeyi gerektirmez, sadece bir dizi yüksek etkili güvenlik etkinliği ekleyerek gelişmelerini sağlamaktadırlar. Bunlar;

·       Yazılım Güvencesi Olgunluk Modeli (SAMM)
Açık Web Uygulaması Güvenlik Projesi (OWASP), kurumların güvenli uygulamalar tasarlamasını, geliştirmesini, elde etmesini, kullanmasını ve bakımını sağlamaya adanmış kar amacı gütmeyen bir örgütlenmedir.

·       Microsoft Güvenlik Geliştirme Yaşam Döngüsü (Microsoft SDL)
Geliştiricilerin daha güvenli bir yazılım oluşturmasına ve güvenlik uyumluluk gereksinimlerini karşılamasına ve geliştirme maliyetini düşürmesine yardımcı olan bir yazılım geliştirme sürecidir.

·       Yazılım Güvenliği Temas Noktaları (Touchpoints)
Yazılım Güvenliği Temas Noktaları Modeli (Software Security Touchpoints), en iyi uygulamalardan oluşan bir küme setidir ve 2006 yılında Gary McGraw tarafından geliştirilmiştir. Ulusal Siber Güvenlik Görev Gücü raporu sonucunda ABD İç Güvenlik Departmanı tarafından benimsenmiş ve kullanıma geçirilmiştir.

·       Ortak Kriterler (ISO 15408)
Ortak Kriterler, Kanada, Fransa, Hollanda, İngiltere, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal güvenlik organizasyonları ve standartlar enstitüleri ile birlikte ortak bir çalışma sonucunda bu ülkelerde kullanılan güvenlik değerlendirme kriterlerinin yerine kullanılması amacıyla ortaya çıkmıştır.

* SİSTEM GÜVENLİK MÜHENDİSLİĞİ YETENEK OLGUNLUK MODELİ (SSE-CMM)
Uluslararası Sistem Güvenliği Mühendisliği Birliği (ISSA) tarafından sürdürülen Sistem Güvenlik Mühendisliği Yetenek Olgunluk Modeli iyi bir güvenlik mühendisliği sağlamak için var olması gereken bir kuruluşun güvenlik mühendisliği sürecinin temel özelliklerini tanımlayan bir sistemdir.

Organizasyonların güvenlik mühendisliği yeteneğini geliştirip değerlendirmeleri için kullanabilecekleri bir modeldir.
Yetenek Olgunluk Modelleri, örgütlerin süreçlerini, teknolojilerini, insan kaynaklarını ve örgütsel iş yapabilme performansını uzun vadeli geliştirerek örgütleri olgunlaştıran modellerdir.

(SSE-CMM) - (Systems Security Engineering Capability Maturity Model) anlamına gelir. SSE-CMM modelinin başlıca amacı uygulamaların performansını belirlemek ve performansta iyileştirmektir.
ISO/IEC 21827 adı ile standartlaştırılmıştır.

SSE-CMM, güvenlik mühendislik pratiklerini genel olarak kabul edilmiş mühendislik prensiplerine göre değerlendirip kabul edilebilir bir çerçeve ortaya koyar. Böyle bir çerçeve güvenlik mühendislik prensiplerinin uygulamalarında performansı ölçme ve iyileştirmeyi sağlar.

Orijinal proje ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) sponsorluğunda başlamıştır. Model, güvenlik mühendisliği uygulamalarını değerlendirmek ve hassaslaştırmak için mühendislik kuruluşları tarafından, bir sağlayıcının güvenlik mühendisliği yeteneğini değerlendirmek için müşteriler tarafından ve güvenlik mühendisliği değerlendirme kuruluşları tarafından örgütsel yeteneğe dayalı güveni oluşturmak için kullanılabilir.

Mevcut süreç yeteneklerini ve kalite ve süreç gelişimi için en önemli kritik noktaları belirleyerek uygun süreç gelişim stratejilerinin seçiminde bir rehber olarak hizmet vermektedir. CMMI, yazılım geliştirmek amacıyla oluşturulan yazılımda kalite sertifikasyonunu sağlamak, kalite sistemlerini ve süreçlerini değerlendirmek, süreçleri iyileştirmek ve yetenek belirlemek amacıyla geliştirilen bir modeldir.

CMMI’nın basamaklı gösterim modelinde, işletmedeki tüm süreç alanlarının performansını iyileştirmek için başlangıçta tanımlı ilgili genel ve özel uygulamalar bulunur. İşletmenin sahip olduğu olgunluk düzeyi işin yürütüldüğü süreç alanında ve tüm iş süreçleri dâhilinde organizasyondaki performansı saptayacak bir anahtardır. CMMI’daki her olgunluk düzeyi işletmedeki süreçleri dengeler ve her defasında bir üst olgunluk düzeyine ulaşılması adına zemin hazırlar. CMMI basamaklı gösterim modelinde beş olgunluk düzeyi vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

Bu modeller mevcut yazılım süreçlerini değiştirmeyi gerektirmez, sadece bir dizi yüksek etkili güvenlik etkinliği ekleyerek gelişmelerini sağlamaktadırlar. Bunlar;

1. Başlangıç (Initial)
2. Yönetilen (Managed)
3. Tanımlı (Defined)
4. Nicel Yönetilen (Quantitatively Managed)
5. Optimize (Optimizing)


Güvenlik mühendisliği kapsamı;
·         Geliştirme, işletme, bakım ve hizmetten çıkarma faaliyetleri.
·         Proje bir yaşam döngüsüdür.
·         Yönetim, kurumsal ve mühendislik faaliyetleri içerir.
·         Sistem yönetimi, çalıştırma ve bakım
·         Edinme, sistem yönetimi, sertifikasyon.
·         Uygunluk, değerlendirme ve diğer kuruluşlarla olan etkileşimler.
  

SSE-CMM Modelinin olgunluk seviyeleri;
·         Gayri resmi Olarak Gerçekleştirildi
·         Planlı ve İzlenen
·         İyi Tanımlanmış
·         Nicel Kontrollü
·         Sürekli İyileştirme


Genel kabul görmüş güvenlik mühendisliği ilkeleri.
·         Güvenlik mühendisliği
·         Proje ve organizasyon


Proje ve Organizasyon Süreçleri
·         Kaliteyi Sağla
·         Konfigürasyonu Yönet
·         Proje Riskini Yönet
·         Teknik Eforu İzle ve Kontrol Et
·         Teknik Eforu Planla
·         Organizasyonun Sistem Mühendisliği Sürecini Tanımla
·         Organizasyonun Sistem Mühendisliği Sürecini İyileştir
·         Ürün Hattı Değerlendirmesini Yönet
·         Sistem Mühendisliği Destek Ortamını Yönet
·         Yetenek ve Bilginin Sürekliliğini Sağla
·         Tedarikçilerle Koordinasyon Sağla




·         Proje Riskini Yönet
·         Teknik Eforu İzle ve Kontrol Et
·         Teknik Eforu Planla
·         Organizasyonun Sistem Mühendisliği Sürecini Tanımla
·         Organizasyonun Sistem Mühendisliği Sürecini İyileştir
·         Ürün Hattı Değerlendirmesini Yönet
·         Sistem Mühendisliği Destek Ortamını Yönet
·         Yetenek ve Bilginin Sürekliliğini Sağla
·         Tedarikçilerle Koordinasyon Sağla


Birçok yazılım firması uluslararası geçerliliği olan ve ömrü insan ömrüyle sınırlanmayacak kaliteli ürün geliştirebilmek için yazılım süreç modellerini kullanmaya başlamıştır. Yazılım geliştirme süreçlerinde karşılaşılan yetenek ölçme sorununa cevap vermek amacıyla hazırlanan CMMI modeli yazılım sektöründe faaliyet gösteren firmalara sorunlarını çözebilmesi yolunda önemli bir yol gösterici olmuştur. CMMI esnek ve basamaklı yapısı sayesinde her boyuttaki firma için uygun rehber olabilecek niteliktedir.

KAYNAKLAR:
   Gülizar Duygu KURT KAYA – (BİLGİ GÜVENLİĞİ VE SİBER GÜVENLİK KAPSAMINDA BAKANLIK UYGULAMALARI İÇİN GÜVENLİ YAZILIM GELİŞTİRME METEDOLOJİSİ ÖNERİSİ) (https://webdosya.csb.gov.tr/db/cbs/icerikler/tez_gdk-_v4-20180925134524.pdf)
   Güler KOÇ – (YAZILIM GELİŞTİRME MODELLERİNİN GÜVENLİK AÇISINDAN ANALİZİ VE BİR GÜVENLİ YAZILIM GELİŞTİRME MODELİ ÖNERİSİ)
(http://www.openaccess.hacettepe.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/11655/3991/10163080.pdf?sequence=1&isAllowed=y)
   Halime GÖKTAŞ KULUALP – AKADEMİK BAKIŞ DERGİSİ (BİLGİ YÖNETİMİ OLGUNLUK MODELLERİNE GÖRE İŞLETMELERİN BİLGİ YÖNETİMİ DÜZEYLERİ: GENEL BİR BAKIŞ)
(https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/383389)
   Erkut BEYDAĞLI – 4. ULUSAL YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ SEMPOZYUMU (GÜVENLİ YAZILIM GELİŞTİRME MODELLERİ VE ORTAK KRİTERLER STANDARDI
(http://www.emo.org.tr/ekler/0801491e6797bbd_ek.pdf)
   AHMET UNUDULMAZ - YAZILIM PROJELERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ VE FARKLI KESTİRİM YAKLAŞIMLARI İLE RİSK DEĞERLENDİRME MODELLERİ ÇIKARIMI
(http://dspace.yildiz.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/1/7361/0113687.pdf?sequence=1&isAllowed=y)
   Sakine Ayça ALPARSLAN - CMMI İLE YAZILIM SÜREÇLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ VE YAZILIM ŞİRKETLERİNİN CMMI 3 SEVİYESİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ
(https://kddb.alanya.edu.tr/ctrcms/media/31/tmp/doc/sakine_ayca_alparslan_tez.pdf.pdf)