Sertifikalar & Belgeler Hakkında

 
CE BELGESİ
CE  İşareti malların serbest dolaşımını sağlayabilmek amacıyla Avrupa Birliği'nin, 1985 yılında oluşturduğu "Yeni Yaklaşım" çerçevesinde uygulanan bir sağlık ve güvenlik işaretidir. CE işareti; bir kalite simgesi olmayıp üzerine iliştirildiği ürünün ilgili yönetmeliğin tüm gereklerini karşıladığı anlamına gelen ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında malların serbest dolaşımını sağlamak amacıyla ortaya çıkan bir işarettir.

CE ifadesi Fransızca olup kısaca anlamı, "Conformité Européenne - Avrupa Uyumu (Fransızca)" kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş ve Türkçe, "Avrupa Standardlarına Uygunluk" manasına gelmektedir. CE belgesi  Avrupa kalite belgesidir. Avrupa’nın ithal ettiği ürünlerin sağlığa zararlı olup olmadığı, kaliteye uygun olup olmadığının belgesidir. CE belgesi olan bir ürün, ilgili Avrupa Birliği direktiflerinin temel güvenlik ve sağlık gereksinimlerini yeterli düzeyde karşıladığı kabul edilmektedir. Her talimatta bulunan temel güvenlik ve temel sağlık gereksinimleriyle alakalı zorunlu koşullar bu çerçeveye giren bütün ürünler tarafından karşılanması zorunludur.

CE işareti ürünün çevreye, insana ve doğaya karşı minimum güvenlik şartlarında olduğunun bir güvencesidir. Bu güvence sayesinde ürün ticari olarak Avrupa’da bir kimlik sahibi olur. Yayınlanan bu talimatlarda ürünün tanımı, olması gerekli minimum güvenlik şartları, taşıdığı mevcut riskler ile değerlendirmeye uygunluk prosedürleri yer almaktadır. CE belgesi herhangi bir hizmet ya da ürünün, Avrupa birliği standartlarına ve mevzuatına uygun olduğunu belirten bir işarettir.


e-Mark
E-Mark ve e-mark sertifikasyonu, motorlu araçların ve ekipmanlarının Avrupa Birliği ülkelerinde trafiğe çıkmalarında, ilgili yasal düzenleme esaslarına göre gerekli koşulları sağladığını gösteren bir belgelendirme şeklidir.

Ulaştırma sektörü tarafından verilen “E” ve “e” işaretleri, Avrupa standartlarına uygunluk belgeleridir ve teknik bileşenlerin ilgili yasa, düzenleme veya direktiflere uygun olduğunu gösterir. Avrupa Birliği direktifleri esas alınarak Avrupa Komisyonu tarafından üye ülkelerin motorlu araç, teknik parça ve sistemlerine uygulamasını zorunlu kıldığı bir güvenlik sertifikasıdır. Testleri yapacak olan kuruluş Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin teknik servis kuruluşu olmalıdır. e-Mark belgesi bu ülkenin devlet ulaştırma sektörü tarafından düzenlenir. Avrupa Birliği ülkelerinin her birinin, kendi e-Mark sertifika numarası bulunmaktadır. Örneğin, e1 Almanya, e2 Fransa, e3
İtalya, e4 Hollanda ve e5 İsveç gibi.

Bir motorlu taşıta takılmak üzere tasarlanan tüm elektrikli ekipmanlar (telekomünikasyon ekipmanları dahil) “Elektrikli/Elektronik Alt Tertibat – ESA” ya da “Satış Sonrası Ekipman” olarak kabul edilir ve otomotiv direktifinin tüm gereksinimlerini karşılamak zorundadır. Bu nedenle, yapılan EMC ve diğer testler sonrası verilen e-Mark/E-Mark sertifikası, GSM (GPRS/Edge/3G) şebekesi üzerinden iletişim kuran GPS tabanlı araç takip cihazların takıldığı araca herhangi bir zarar vermeyeceğinin göstergesidir.


FCC belgesi
FCC İşareti; Elektronik cihazların Amerika Birleşik Devletleri yasalarında tanımlanan Elektromanyetik uyumluluğu ile ilgili bir sertifika ve işarettir. Bir ürün Amerika içerisinde veya dışında üretilmesi fark etmez eğer Amerikan pazarına girişi için zorunlu bir işarettir.

Federal Communications Commission (FCC), ABD’nin eyaletler arası ve uluslararası radyo, televizyon, telefon, uydu ve kablo iletişimini denetleyen bağımsız bir devlet kurumudur. Elektronik cihazların kullanımı ve işlevi ile ilgili olarak oldukça geniş çaplı testler düzenleyen bu kurum, ABD’ da satılan ürünler ve kullanımları için kuralları belirler. 

FCC aynı zamanda ABD’de satılan ürünlerin insanlara, doğaya, hayvanlara veya diğer elektronik cihazlara zarar verecek frekanslarda çalışmadığının da garantisini vermiş olur. FCC belgesi ya da sertifikası almak isteyen üreticinin bütün müşteri odaklı Telekom ürünleri ve ağ ile ilişkili Telekom cihazlarının asgari standart uyumluluğunu sağlamasını gerektirmektedir.

Kapsadığı ürünler; (Bilgisayarlar, IT Ekipmanları, Güç kaynakları, Monitörler, Televizyon alıcıları, Düşük güçlü vericiler, Endüstriyel cihazlar, Tıbbi cihazlar, FCC Logosu) FCC logosu taşıyan bir ürün test edilip onaylanmış ve pazarda satışa sürülebilir bir ürün anlamına gelir.


ECE R10
Otomotivde kullanılan araçların ve elektronik alt tertibatlarını (ESA) Elektromanyetik Uyumluluk gereksinimlerini tanımlamaktadır. 

ECE R10, RF bağışıklığı ve emisyonları, patlama, dalgalanma, harmonikler ve titreme dahil olmak üzere çeşitli testleri kapsayan otomotiv elektroniği için bir Avrupa standardıdır.

ECE R10, içten yanmalı (benzin-motorin), elektrikli ve plug-in hibrit araçların (PHEV) EMC testi ve sertifikasyonu, özellikle ana güç kaynağına veya araç dışı şarj ekipmanına ara yüz oluşturan bileşenler için özel gereksinimleri içerir.

ECE R10, aracın, sürücünün, yolcunun ve diğer yol kullanıcılarının korunmasının doğrudan kontrolü ile ilgili yayılan ve iletilen bozulmalara karşı bağışıklık ile ilgili gereklilikleri kapsar. Yönetmelik, araç veri yolu işlevselliği ile ilgili olarak sürücü veya diğer yol kullanıcıları için kafa karışıklığına neden olabilecek rahatsızlıkları ele almaktadır. 

ECE R10 ayrıca, elektrikli veya elektronik ekipmanın yakındaki veya bitişik araçlardan amaçlanan kullanımını korumak için istenmeyen yayılan ve iletilen emisyonların kontrolüne ve araca sonradan takılabilecek aksesuarlardan kaynaklanan arızaların kontrolüne ilişkin gereklilikleri de ele alır.


EN 50121:
EN (Europeane Norm), Avrupa Standartlarının kısaltmasıdır.
Bu standard, demiryolu taşıtlarında kullanılması amaçlanan elektrik ve elektronik cihazlar için EMU (Elektromanyetik Uyumluluk) emisyon ve bağışıklık konularında uygulanır.

EN 50121-3-2, aparatların demiryolu araçlarına entegrasyonu için geçerlidir. Dikkate alınan frekans aralığı DC'den 400 GHz'e kadardır. Herhangi bir gerekliliğin belirtilmediği frekanslarda ölçüm yapılmasına gerek yoktur. Testlerin uygulanması, belirli aparata, konfigürasyonuna, bağlantı noktalarına, teknolojisine ve çalışma koşullarına bağlı olacaktır. Bu standart, demiryolu vagonlarının iç ortamını ve demiryolunun dış ortamını ve el tipi radyo vericileri gibi ekipmanlardan aygıta müdahaleyi hesaba katar. Bir portun radyo iletişimi amacıyla iletmesi veya alması amaçlanıyorsa (kasıtlı radyatörler, örn. transponder sistemleri), bu durumda bu standarttaki yayılan emisyon gereksiniminin, ITU tarafından tanımlandığı gibi bir radyo vericisinden kasıtlı iletim için geçerli olması amaçlanmamıştır. 

EN 50121: Genel
EN 50121-2: Tüm demiryolu sisteminin dış dünyaya yayılması
EN 50121-3-1: Demiryolu taşıtı - Tren ve komple araç
EN 50121-3-2: 3- 2: Vagon - Aparatlar
EN 50121-4: Sinyalizasyon ve telekomünikasyon cihazlarının emisyonu ve bağışıklığı
EN 50121-5: Sabit güç kaynağı tesisatlarının ve cihazlarının emisyon ve bağışıklığı


EN50125:
Demiryolu uygulamaları- Donanım için çevre şartları- Bölüm 1: Demiryolu taşıtları üzerindeki donanım
N 50121-5: Sabit güç kaynağı tesisatı ve cihazlarının emisyonu ve bağışıklığı



TSE:
Standart: Uzlaşı ile oluşturulmuş, yetkili bir kuruluş tarafından onaylanmış, ortak ve tekrarlı kullanım için, kurallar, prensipler veya faaliyetlerin özelliklerini ya da sonuçlarını belirleyen, belirli bir konu veya kapsamda en elverişli düzenlemenin elde edilmesini amaçlayan dokümanlardır.

Standardizasyon: Mevcut ve potansiyel problemler dikkate alınarak, belirli bir konuda ortak ve tekrar eden kullanımlar için en uygun seviyede düzenin elde edilmesi amacıyla gerekli hükümlerin oluşturulması faaliyetidir. Standardizasyon faaliyeti, standartların oluşturulması, yayınlanması ve uygulanması süreçlerinden oluşmaktadır.


Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) Bölümü:
Yansımasız Oda Deneyleri:
Radyasyon Yoluyla Yayınlanan RF Elektromanyetik Alan Bağışıklığı -TS EN 61000-4-3 (80MHz-8GHz), ISO 11452-2, ISO 11451-1, TS EN 61000-6-1, TS EN 61000-6-2

Yayılım Bozulması (ECE R 10, TS EN 55025, TS EN 55011, TS EN 55012, TS EN 55015, TS EN 55032, TS EN 61000-6-3, TS EN 61000-6-4) (30MHz- 6 GHz)

İletim Yoluyla Bağışıklık Deneyleri:
Elektrostatik Boşalmaya Karşı Bağışıklık: TS EN 61000-4-2
Elektriksel Hızlı Geçici Rejim: Patlama Bağışıklığı: TS EN 61000-4-4
Ani Yükselmelere Karşı Bağışıklık: TS EN 61000-4-5
RF Alanlar Tarafından End. İletilen Bozulmalara Karşı Bağışıklık: TS EN 61000-4-6
Şebeke Frekanslı Manyetik Alana Karşı Bağışıklık: TS EN 61000-4-8
Gerilim Çukurları, Kısa Kesintiler ve Gerilim Değişmeleri: TS EN  61000-4-11
TS EN 61000-6-1, TS EN 61000-6-4, TS EN 55035, TS EN 55024 Standardlarına göre deneyler

Otomotiv Alt Aksamları Deneyleri:
ISO 11542-4, ISO 7637-2, ISO 7637-3, TS EN 55025 Standardlarına göre deneyler

Aydınlatma Ekipmanları Deneyleri:
Aydınlatma cihazlarından iletilen ve yayılan bozulma ölçümleri: TS EN 55015
Bağlantı ucu bozulma gerilimi (9kHz-30MHz)
Manyetik alan yayılım bozulması (9kHz-30MHz)

İletilen Emisyon Deneyleri:
Bağlantı ucu bozulma gerilimi(150kHz-30MHz): 
TS EN 55011, TS 55014, TS EN 55014-1, TS EN 55032, TS EN 61000-6-3, TS EN 61000-6-4
Bağlantı ucu bozulma gücü (30-300MHz) : TS EN 55014-1
İletilen süreksiz bozulma (Click): TS EN 55014-1 (150kHz, 500kHz, 5MHz, 30MHz frekanslarında)

Harmonik & Kırpışma Deneyleri:
Harmonik akım bozulmaları: TS EN 61000-3-2
Gerilim Dalgalanmaları ve Kırpışma Deneyi: TS EN 61000-3-3
Harmonik Bağışıklık Deneyleri: TS EN  61000-4-13

Açık Alan Test Sahası Deneyleri:
Yayılım bozulması ölçümleri: 
TS EN 55011, TS EN 55012, ECE R 10, TS EN 61000-6-3, TS EN 61000-6-4


Kaynaklar:
* https://www.tse.org.tr/IcerikDetay?ID=12&ParentID=98
* https://www.adlbelge.com/ce-belgesi-nedir-nasil-alinir
* https://www.belgelendirme.com.tr/ce-belgesi.html
* https://www.muayene.com/denetim/belgelendirme/e-mark-sertifikasyon
* https://www.aromil.com/e-mark-belgesi.php
* https://www.kalitebelgesi.com/belgelendirme/urun-belgelendirme/e-belgesi-e-isareti-belgelendirme
* http://www.eurocert.com.tr/fcc-uygunluk-beyani.aspx
* https://www.egetestcenter.com/fcc-belgesi-nedir
* https://www.egetestcenter.com/wp-content/uploads/2018/09/fcc.png
* https://cgstestmerkezi.com/ece-r10-otomotiv-emc-testleri
* https://www.eskosafety.com/shop/esko-altiflash-led-warning-beacon
* https://www.eskosafety.com/wp-content/uploads/2019/07/ECE-R10.svg
* https://www.eurolab.com.tr/sektorel-test-ve-analizler/spesifik-testler/en-standard-test-laboratuvari
* https://www.starsanitaryware.com/images/organization/standard/european_standard.jpg
*https://intweb.tse.org.tr/Standard/Standard/Standard.aspx?081118051115108051104119110104055047105102120088111043113104073084107047106052084087050099066069
* https://tse.org.tr/IcerikDetay?ID=41
* https://www.tse.org.tr/IcerikDetay?ID=408&ParentID=389