IP ve DNS adresini otomatik olarak değiştir


IP Adresi Nedir?
IP (İnternet Protokolü) adresi, bir bilgisayar ağında iletişim için internet teknolojisini kullanan bir aygıtın belirleyici numarasıdır. IP adresi, o cihazın hangi servis sağlayıcısı veya ağı kullandığını ve internete hangi lokasyondan bağlandığını belirler.
İnternet Servis Sağlayıcısı, internete bağlanan her cihaza benzersiz bir IP adresi tanımlar. IP adresi aynı zamanda, bir dijital aygıtın bir başka dijital aygıtla da internet aracılığıyla iletişime geçmesini sağlar. IP adresi olan iki cihaz, internete bağlı oldukları sürece, aynı ağa bağlı olmaksızın da birbiriyle etkileşim kurabilir. Ayrıca bir internet sitesine, alan adı yerine sadece IP adresi yazılarak da erişim sağlanabilir.

Statik IP Numarası ve Dinamik IP Numarası
IP adresleri kendi içinde, statik ve dinamik olmak üzere ikiye ayrılır.
Statik IP adresi; hiçbir zaman değişmeyen, kalıcı bir IP adresidir. Statik IP adresleri bilgisayara, bir admin tarafından manuel olarak atanır. IP adresleri, servis sağlayıcı tarafından, statik olacak şekilde de tanımlanabilir.
Dinamik IP adresi ise bir cihaza, internete her bağlanışında yeniden tanımlanan yani geçici bir IP adresidir. Dinamik IP adresleri ise bilgisayar arayüzü ya da sunucu yazılımı tarafından, otomatik olarak atanır.

DNS Nedir?
DNS (Domain Name System – Alan Adı Sistemi), internete veya özel bir ağa bağlı olan tüm bilgisayarları, servisleri ve kaynakları adlandırmada kullanılan hiyerarşik sistemdir. DNS sunucuları, internet sitelerinin kullanıcıların kolay hatırlaması için kelimeleştirilmiş adreslerinin, IP adresi (numarası) olarak neye karşılık geldiğinin kaydını tutar. Bu yönüyle DNS, interneti yöneten ve haritalayan sistemdir. İnternetin kullanılabilirliğini sağlayan bu yönetici sistem, 1980’lerden bu yana varlığını sürdürmektedir.

IP adresini Manuel olarak değiştirme:
Default olarak atanan dinamik IP adresini, Statik (sabit) bir IP olarak atamak istediğimizde, yapmamız gereken bazı işlem adımları gerekmektedir.

* Ekranın sağ alt köşesinde bulunan, Ağ durumu ikonuna sağ klik yapın, açılan "Ağ ve İnternet ayarları öğesi" 'ni açın. "Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir" menüsüne tıklayın.

* Ağ bağlantıları görünümlerinden "Ethernet" seçeneğine sağ klik, açılan menüden "özellikler" 'e tıklayın. (TCP/IP4) seçeneğine çift tıklayın veya seçenek üzerindeyken "Özellikler" seçeneğine tıklayın.

* (TCP/IP4) seçeneklerinin "Genel" sekmesinde Otomatik seçeneklerini bir alttaki seçeneklere tıklayarak değişim alanını aktif edin. Sonrasında; IP adresi, Alt ağ maskesi, Varsayılan ağ geçidi, Tercih edilen DNS ve Diğer DNS sunucusu için adresleri giriniz. Tamam butonlarına tıkladıktan sonra girmiş olduğunuz değerler ile sabit IP adresiniz aktif olacaktır.

Bu yapılan işlemleri, bir kaç tıklama ile otomatik olarak yapmak istemez misiniz? Farklı noktalarda sabit IP üzerinden bağlanması gereken bilgisayarlarınız var, kullanıcılara tarif ile yukarıdaki adımları yaptırmak, bazen devenin hendek atlaması gibi cümleler kurmamıza sebep olabiliyor. Hazırlanan dosyayı USB flas ile veya rar/zip olarak maille de iletebiliriz. Şimdi bu adresleri otomatik yapılmasını sağlayalım.

IP ve DNS adresini otomatik olarak değiştirme:
Öncelikle; (IP adresi, Alt ağ maskesi, Varsayılan ağ geçidi, Tercih edilen DNS ve Diğer DNS sunucusu) için, Kalın tema olarak girilen komut sistemini ve Örnek olarak girilen renklendirilmiş IP değerlerini kendi IP değerlerinizle değişerek giriniz. (Not defterine kopyalayıp, uzantıyı bat olarak kaydedin) Kod aşağıdaki gibidir. 

Netsh interface ip set address "Ethernet" s 172.25.111.201 255.255.255.0 172.25.111.1
netsh interface ip set dns "Ethernet" static 172.25.1.47
netsh interface ip add dns "Ethernet" 172.25.1.48

* Komut dosyası oluştuktan sonra, Üzerinde sağ klik "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğine tıklayın.

* Gelen bildirimi Onaylayın.

* Açılan Komut sistemi ile, yukarıdaki komutlar aktif olur. Girilen IP ve DNS adres ataması yapar. Herhangi bir tuşa basınca, komut sayfası kapanır. İlgili ayarlar aktif oldu. İşlem tamam.

* Kontrolü yapalım. İlgili sayfalar açıldığında, atadığımız değerlerin aktif olduğu aşağıdaki gibi görünür.

IP adresini otomatik (Default) ayarlara Manuel olarak değiştirme:
* (TCP/IP4) seçeneklerine ulaştıktan sonra (4 pencere açılımından sonra) "Genel" sekmesindeki sayfadaki ilk seçenekleri tıklarsanız "Otomatik olarak bir IP adresi al", "DNS sunucu adreslerini kullan" "seçeneklerini tıklamanız ile, Manuel girilen IP ve DNS adresleri silip, giriş pencereleri kapatır. Tamam butonuna basmanızdan sonra aktif olur.

Bu işlemleri bazen bir başkasına anlatıp, yaptırmakta zorlanabiliriz. Veya hızlı olarak ta yapmak isteriz. Bunu için aşağıdaki kodu (Not defterine kopyalayıp, uzantıyı bat olarak kaydediniz)

IP adresini (Default) ayarlara Otomatik olarak değiştirme:

netsh interface ip set address name ="Ethernet" dhcp
netsh interface ip set dnsservers name ="Ethernet" source=dhcp

* Komut dosyası oluştuktan sonra, Üzerinde sağ klik "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğine tıklayın.

* Gelen bildirimi Onaylayın.

* Açılan Komut sistemi ile, IP adresini otomatik (Default) ayarlara değiştirilmiş olur.
 Herhangi bir tuşa basınca, komut sayfası kapanır. İlgili ayarlar aktif oldu. İşlem tamam.

* İlgili sayfaları açtığımızda, IP adresini otomatik (Default) ayarlara değiştirilmiş olduğu görünür.

Dosyaları indirmek için;
"IP ve DNS adresini otomatik olarak değiştirme" Tıklayınız.
"IP adresini (Default) ayarlara Otomatik olarak değiştirme" Tıklayınız.

"İndirdiğiniz dosyaların uzantılarını txt (Not defteri) yapıp, IP düzenleyebilir. Sonra dosyaların uzantılarını bat (Komut sistemi) yapıp kullanabilirsiniz."