Helpdesk (Yardım Masası) Nedir?

Yardım masası Son kullanıcı desteği demektir. Bir ürün ve hizmetlerde bilgi ve destek veren birimdir. Yardım masasının amacı genellikle bilişim sorunlarını gidermek ve donanım ve yazılım gibi ürünler hakkında rehberlik sağlamaktır. Telefon, Çağrı sistemi veya e-posta gibi çeşitli kanallar aracılığıyla yardım masası destek sağlar. 
Kurum içi çalışanların, teknik destek taleplerini karşılamak öncelikli görevleri arasındadır.

Bilgisayar (Laptop, Desktop) işletim sistemi ve gereksinim duyulan programların kurulumunu yapan, Gerekli Agent, Antivirüs ve Active directory kayıt işlemlerinde sonra, Varlık ve Zimmet kayıt işlemleri ile son kullanıcıya teslimine kadar süreçte yer alır.

Son kullanıcı, Ürün kullanımlarında karşılaştığı sorunlarda, Bilgisayarında kurulu uygulamaların kullanımında sıkıntıya düştüğü noktalarda danışma veya karşılaştığı sorun ve hata durumunda, bir çağrı ile bilgi alabilmenin konforunu yaşamaktadır.

Son kullanıcının bazen enteresan sorunları da olur. Örneğin, (Klavyesinin düzenli çalışmadığını bildirir. (Çay içerken, bardak altı damlası düşmüştür klavye  aralığından, ard arda basılı kalır tuşlar) veya Kullandığı Mouse 'un tepkisizliğine tepki gösterir yardım masasına. Bazen mail ile çağrı açar veya telefonla sorun bildirir. “Bir sene olmadan bozuldu diye”. Mouse pilinin değişmesi gerektiğinin farkında olmadan. Bazende bilgisayar açılmıyor diye bildirir. (Enerji fişini gevşeten hareketlerle bulunan ayaklarından habersizce.) Bakış açınızın gelişmesine yardımcı olan çözümler üretilir her daim.

Yazıcılar, ofislerin vazgeçilmezi...
Bazen tüm işlerden daha öncelikli bir hale gelir. Toner bitimi, veya Atık toner kutusunun dolması, baskı yapmanıza izin vermez. İsyan eder kullanıcı, çağrı açmakla yetinmez. IP telefondan arar. Ofiste kayıtlı kim varsa, sırasıyla sıkılmadan herkesi arar sonra Cep numaralarınızdan ısrarla.. Sakin, panik yapmaya gerek yok!
Veya göremez kağıt kasetleride biten A4 kağıdını. Ekranda beliren mesajı da göremeyebilir. Farklı boyutta baskı gönderip karşılık bulamayan kağıt baskı boyutu sorununuda...
Bunlar IT personeli için, artık olağan durumlardır.

Bazen saatlerce ayakta işlem yapmanız gerekir (Oda oda dolaşıp sorun gidermeye çalışır yeriniz de dahi oturmaya fırsat bulamadığınız anlar olur.) Bazen de akşama kadar son kullanıcı işlemleri ve uzak lokasyonlara masaüstü bağlantısı ile destek vermeniz sebebiyle  yerinizden kalkamayabilirsiniz. Bazende Raporlama Talep veya Prosedür işlemlerinden yerinizden monitörün içine gömülürsünüz, piksellerle yoğurulan satırlarda kaybolursunuz...
Her daim hareketli bir aksiyon filmi gibidir, Yardım masası.

Aynı türden, değişik suretlerde de sorunlar her daim oluşur. Çözüme kavuşturan hep o gizli kahramanlardır…
Bazen cep telefonununa şirket maili tanımlatmak isteyen olur. Bazen PC başında mail gönderemeyen de. Bazen e-mail hesabında kural oluşturmak isteyende olur. Bazen de gönderdiği maili hızlıca geri çekmek isteyen de. Microsoft Office programlarının üstadıdır, Yardım masası.

Belirli programlarda erişim yetkisinede destek verilir, Şifresini defalarca yanlış girip hesabını kilitleyene de yardımcı olan, hep aynı ekiptir. Yanıtlanması gereken sorunlara çözüm üretmek için her daim okuyup araştırma yapması gerektiğinin şuurunda olan ve yeniliğe hep açık yegane bir birimdir.

Yardım masasında çalışan personelin; Analitik düşünce yeteneği oluşup zamanla da gelişir. İnsan ilişkileri belirgin bir şekilde ilerler. Detaylar arasında boğulmadan sonuca odaklı bir yaklaşım bilinci oluşur. Raporlama düşüncesi her daim varlıgını korur. Bir işin nasıl yapıldığını yazılı belgelerle anlatır. Kısaca, "Yaptığını yaz, yazdığını uygula" prensibine bağlı hareket eder. Planlama Takip ve Çözüm işlemleri ile yeteneklerini üst seviyeye çıkarmayı her daim hedefler. Bu meslek tarifle anlatılmaz. Bu meslek bir tutkudur. Bu meslek bir başkadır…