FAT32, exFAT ve NTFS hakkında

FAT32
Windows 95 ile birlikte kullanıma sunulan FAT32 dosya sistemi En büyük dezavantajlarından bir tanesi ise max dosya boyutunun 4GB olmasıdır.
FAT32 sistemi Windows, Mac, Linux ve oyun konsolları gibi pek çok platformda yaygın olarak destekleniyor. Eski ve yaygın bir sistem olduğu için de pek çok flash bellek ile harici depolama biriminde boy gösteriyor. Bununla birlikte dahili depolama birimleri için pek de kullanışlı bulunmuyor zira yazma izinleri ve güvenlik katmanları konusunda modern sürümleri kadar gelişmiş değildir.
Windows 95 OSR2, Windows 98 ve Windows Me, FAT dosya sisteminin güncelleştirilmiş bir sürümünü içerir. Güncelleştirilmiş bu sürümün adı FAT32'dir. FAT32 dosya sistemi 4 KB kadar küçük varsayılan küme boyutuna izin verir ve 2 gigabayttan (GB) büyük EIDE sabit disk boyutlarını destekler.
-       Çoğu USB belleğin varsayılan formatıdır.
-       USB belleklerde varsayılan olmasının sebebi ise neredeyse bütün platformlarda çalışmasıdır. 
-       FAT32 formatına sahip bir USB bellek, Mac, Windows, Linux fark etmeksizin sorunsuz bir şekilde çalışacaktır.
-       Güvenlik çok düşük seviyededir. Örneğin FAT32 dosya sistemini kullanan bir C sürücüsü olsun. Bu C sürücüsüne erişen bir kullanıcı aynı zamanda bu sürücüdeki tüm dosyalara da erişebilir.
-       Sürücüdeki dosyaların dağınıklığı performansı etkiler yani yavaşlama meydana gelir. Sürücü üzerinde sık sık disk birleştirme işlemi yapmamız gerekir.
-       Disk hataları ile daha çok karşılaşılır.
-       Log kayıtları tutulmaz.
-       Max dosya boyutu 4GB’tır.
-       NTFS’ye göre yavaştır.

exFAT
2006 yılında kullanıma sunuldu ve flash sürücüler için geliştirildi. FAT32'nin geliştirilmiş sürümü olarak kabul edilen exFAT, boyut sınırlarına takılmıyor ve 4GB'tan büyük dosyalar ile 32GB'dan büyük disk bölümlerine imkan tanıyor. Yine bazı kısıtlamalar nedeniyle dahili depolama alanlarında tavsiye edilmiyor. Özellikle flash belleklerde exFAT sistemi, yer yer NTFS'den daha hızlı çalışabiliyor.

exFAT sistemi hem Windows hem Mac işletim sistemlerinde kullanılabildiği için avantajlı durumda ancak yine eski konsollarda herhangi bir desteğe sahip değil. Linux platformları ve dijital kamera gibi bazı cihazlarda da yazılım desteği ile exFAT uyumu sağlanabiliyor. Log kayıtları tutulmuyor.

Dosya sistemlerine baktığımızda hem Windows hem Mac bilgisayarlarda kullanabilmek için, harici sürücülerinizi exFAT ile formatlamanız gerekiyor. Sadece Windows kullanıyorsanız NTFS yeterli olacaktır. Tüm platformlarda sorunsuz bir şekilde çalışan bir dosya sistemi mevcut değil

FAT32’nin yerini alsın diye tasarladığı güncellenmiş format olan exFAT, Windows Vista SP1 ile kullanıma sunuldu. 16 exabyte dosya transfer sınırına sahip olan bu format, FAT32’nin en büyük sorununu da ortadan kaldırdı. Bir Microsoft teknolojisi olmasına rağmen exFAT, Apple tarafından lisanslandı ve aktif bir şekilde Mac sistemler tarafından destekleniyor

NTFS
Windows'un kullandığı en modern dosya sistemi olan NTFS, ticari olarak Windows 2000 ile hayatımıza girdi. Windows, kurduğunuz tüm sürücülere otomatik olarak NTFS dosya sistemini uygular. Örneğin Windows diskinin yanında ikincil ve üçüncül disklerinize uygulama yüklemek istiyorsunuz. O takdirde bunların da NTFS ile formatlanmış olması gerekiyor.
Eğer USB belleğiniz Mac ve Windows sistemler arasında sıkça yolculuk ediyorsa, NTFS formatı size uygun olmayabilir.

Öte yandan sadece Windows platformunu kullanıyorsanız ve dosya boyutu sınırlarına takılmak istemiyorsanız, gönül rahatlığıyla NTFS formatını kullanabilirsiniz. Eğer belleğinizi Mac sistemlerde kullanacaksanız, exFAT sizin için daha iyi bir tercih olacaktır.

-       Tüm Windows işletim sistemleri ile uyumludur.
-       Günümüzde kullanılan bütün sabit disk ve SSD’ler için varsayılan format. Windows işletim sistemleri sadece NTFS formatlı disklere kurulabiliyor.
-       Güvenlik FAT32 dosya sistemine göre daha üst seviyededir. NTFS dosya sisteminde izin tedbirleri vardır. Yani yazma, okuma vb.. Bu izinler üzerinden gerekli önlemler alınırsa daha güvenli bir şekilde kullanılabilir.
-       Dosya paylaşımı ile dosya ve klasörlere tam denetimli uzaktan erişim sağlayabilirsiniz.
-       MAC bilgisayarlarda NTFS formatındaki diskler okunabiliyor fakat yazma işlemi yapılamıyor.
-       Sürücüdeki dosyaların dağınıklığı performansı çok fazla etkilemez.
-       Log kayıtları tutan bir dosya sistemidir.
-       Max dosya boyutu 32GB’tır.

Kaynaklar:
    https://www.donanimhaber.com/FAT32-exFAT-ve-NTFS-dosya-sistemleri-nedir-Nerede-kullanilir--81075
    http://www.pcdunyasindan.com/ntfs-nedir-exfat-nedir-fat32-nedir
    https://www.technopat.net/2016/09/05/fat32-exfat-ntfs-arasindaki-farklar-nelerdir
    https://www.tech-worm.com/fat-ntfs-nedir-ozellikleri-farklari-nelerdir
    https://support.microsoft.com/tr-tr/help/154997/description-of-the-fat32-file-system