Excel: Garanti Takip ve Talep Belirleme Formülü


Belirli ürünlerin yenilenmesi, öncelikle ilgili ürünler için biçilen ömrün belirlenmesi ile mümkündür. 
Bu ürünümüz Cep telefonu olsun. (Laptop veya farklı ürünlerde de kullanabilirsiniz.)
Öncelikle, Ürünün doğum tarihi gerekli (İlk kullanım tarihi, Kayıt tarihi veya Fatura tarihi gibi)
Sonrasında, Ürün değişimi için belirlenen tarih (Garanti bitim tarihi, Belirlediğiniz süre Ör: “3Yıl” veya Belirlenen bir tarihin kapsamı) Yapılacak işlemi Formül olarak özetlersek;
Değişim için, Belirlenen süreİlk Kullanım Tarihi = 3 Yıl ve üzerinde kullanımda olan ürünlerin listesi

Excel de mevcut ürün listemizin başına ekleyeceğimiz başlıklarımız aşağıdaki gibidir.


Başlıkları tanımlayalım;
No: Sıra No (1,2,..n)
İlk Kullanım Tarihi:  Ürünün kayıt Tarihi
Tarih: Şimdiki tarih yazarsak, Ürünün İlk kullanım tarihinden şimdiye kadar geçen süre farkını baz alma durumunu ifade eder. Ama, burada "31.12.2020" tarihi ile bu yılı da kapsayacak şekilde bir talep yapmak istiyoruz. (Yıl içerisinde Garantisi dolacak ürünleri de içersin) mantığı ile yıl sonu baz alındı.
3 Yıl Gün Sayısı (1095): Değişim için belirlenen süreyi işaret etmektedir. Burada ürünlerin değişiminde 3 Yıl belirlediğimizden, 3 Yıl karşılığı olan (365*3=1095) kullanılmıştır.
Yıl Farkı Gün Sayısı: Tarih (Şimdiki veya Belirlenen tarihten, İlk Kullanım Tarihinin çıkarılmasıdır.)
Yıl Farkı Gün Filtresi: "Yıl Farkı Gün Sayısının", "3Yıl Gün Sayısı (1095)" sayısından büyük olması durumunda, bir işaret ile belirlenmesi, dikkatli analiz kapsamında düşünülmüştür.
Değerlendirme: Rapor kapsamında, Analiz sonucudur.


İşlemler 1:
A Sütunu: Sıra No bilgisini içermektedir. Hesapla ilişkili olmayıp satır sayısını vermek içindir.
B Sütunu: Ürüne ait, İlk Kullanım Tarihlerinin girildiği alandır. (B ve C Sütununda aynı işlemleri yapınız. İlgili Sütunları seçip tarih alanı kısmını, özellik olarak ta tarih biçimine çeviriniz. "Mouse Sol tuşu ile B Sütununa tıkla, alan seçildikten sonra Sağ klik, Hücreleri Biçimlendir, Kategori olarak Tarih işaretleyiniz")
C Sütunu: Şimdiki tarih yazılır. Yıl sonuna kadar kapsamasını düşündüğümüz için, "31.12.2020" yazıyoruz. (Tüm Sütun aynı tarih olmalı)
D Sütunu: 3 Yıl Gün Sayısı (1095) Değişim için belirlenen süreyi 3 Yıl  (365*3=1095 Gün) 
E Sütunu: İlk Formülümüz. "=EĞER(B2="";"";C2-B2)
Formül açıklama:
Eğer "B2" (İlk Kullanım Tarihi) ="" (Boş ise, Tarih kısmı girilmemiş ise) "E2" hücresini de "" (Boş bırak), B2 hücresinde girilmiş bir tarih var ise, "C2-B2" (Şimdiki "Belirlenen" tarihten, İlk Kullanım tarihini Çıkart, Sonucu Gün sayısı olarak yaz.)


İşlemler 2:
F Sütunu: Yıl Farkı Gün Filtresi (3 Yılın üzerinde bir değer varsa İşaretleme kapsamında)
İkinci Formül: "=EĞER(E2>D2;"+++";"")"
Formül açıklama:
Eğer "E2" (Yıl Farkı Gün Sayısı "Belirlenen tarih - İlk Kullanım tarihi") Büyük ise "D2" (3 Yıl Sayısı "1095" değerinden), "+++" değerini yaz. Bu değerden büyük değilse, "F" hücresini boş bırak.

İşlemler 3:
G Sütunu: Değerlendirme Sonucunu yansıtan son işlem noktasıdır. 
Üçüncü ve Son Formül: "=EĞER(B2="";"İNCELENECEK";EĞER(F2="+++";"ÜRÜN TALEBİ GEREKLİ";"KULLANIMA DEVAM"))"
Formül açıklama:
Eğer "B2" hücresi (İlk Kullanım Tarihi) ="" (Boş ise, Tarih kısmı girilmemiş ise) "G" hücresine "İNCELENECEK" yaz. 
Eğer "F2" hücresi (Yıl Farkı Gün Filtresi) = "+++" işareti varsa, "G" hücresine "ÜRÜN TALEBİ GEREKLİ" yaz. 
Eğer "F2" hücresi (Yıl Farkı Gün Filtresi) = "+++" işareti yok (Boş) ise, "G" hücresine "KULLANIMA DEVAM" yaz.

Veri girilmiş Data ve Analiz:
(B-G) Arası "6" Sütun içeriği ile ilgili filtreleme yapmamız mümkün olmaktadır. "G" 'den sonraki Sütunlarda ilgili ürüne ait bilgiler yer alması ile ilgili satırları filtreleme mümkün olacaktır.
Aşağıdaki Tabloda; "B" Sütunu olarak (İlk Kullanım Tarihi) girilmesi ile veri işlemi başlamış, 
*Tarih bilgisi olan ürünle ilgili, "E" Sütunu (Gün farkı, Gün Sayısı) hesaplayıp, "3" Yılı dolan ürünle ilgili, "F" Sütununa (Yıl Farkı Gün Filtresinde) "+++" işareti koyup "G" Sütununda "Ürün Talebi Gerekli" yazmıştır.
*Tarih bilgisi yine olan üründe ilgili, "E" Sütunu (Gün farkı, Gün Sayısı) hesaplayıp, "3" Yılı doldurmayan ürünle ilgili, "F" Sütununa (Yıl Farkı Gün Filtresinde) "" (boş) bırakıp "G" Sütununda "Kullanıma Devam" yazmıştır.
*Tarih bilgisi girilmeyen ürünle ilgili de, "E" Sütunu (Gün farkı, Gün Sayısı) hesaplayamamış "F" Sütunu (Yıl Farkı Gün Filtresinde, İhtimal dahilinde "+++" işareti koyup "G" Sütununda "İncelenecek" ibaresini koymuştur.
Bundan Sonraki işlem; Tarih bilgisi olmayan ürünlerin Tarih bilgisini girerek, "İncelenecek" satır bilgisini kapsam dışı bırakmak ilk adımdır. Geriye iki seçenek kalmalı. Ya "Kullanıma devam" veya "Ürün Talebi Gerekli" Sonrasında, "Ürün Talebi Gerekli" ürünleri filtreleme ile sonuca ulaşırız.

"Ürün Talebi Gerekli" Ürünleri filtrelemek için; "Veri" sekmesine tıklayın. Sonra, "Filtre" ikonuna tıklayın. "G" Sütununda filtre oluşmuş olur.

"G" Sütununda oluşan filtre butonuna basınız. "Tümünü seç" seçeneğine tıklayıp tüp seçili olanları iptal edip ardından "Ürün Talebi Gerekli" tıklayarak tek seçimi, "Tamam" butonuna basarak aktif ediniz.

Böylelikle, Örnek olarak hazırlanan "30" satır (Ürün kayıtlarınıza göre, yüzlerce satır da olabilir) içerisinde, "Ürün Talebi Gerekli" olanların toplam adetini Alt ön izleme satırına yansıtır. Bu adet bilgisine göre talep yapabilir, İlgili satırlardaki bilgiye göre de dağıtımı gerçekleştirebilirsiniz.

Not: (Tarih bilgisi)  "C" Sütununu aşağı doğru çoğaltırken iki kere aynı tarihi kopyalayıp yapıştırın. sonrasında iki hücre seçili halde ilen sağ köşesine çift tıklama ile çoğaltınız. Böylelikle tarih ilerleyerek artmaz aynı tarih olur (Rapor sonucu için önemli).  (Gün Sayısı) "D" Sütunu için de aynı durum geçerlidir. Formülleri şablon olarak kullanabileceğiniz Excel tablosunu indirmek için tıklayınız.