Etkili Sunum Teknikleri (Özet)

 
❖ Sunumda önce, Amacı sorgulayarak başlamalı. “Bu sunumu neden yapıyorum. Amacım nedir?” 
İçerik hazırlama, belirli bir akışa göre (A-Z) şeklinde ilerlemeli. Diğer tüm slaytlar da ana mesajı desteklemeli. 
❖ Dinleyiciden beklentiler ve Dinleyicinin sunumda kazanımı için bir hedef olmalı. Açılış konuşması ile amaç, tek bir resimde ifade edilebilmeli. Örnek: "İhtiyacınız olan sadece karavan ve kişisel planlarınız."

❖ Tüm veriyi Slaytta yansıtmadan, Çok fazla bilgi ile katılımcıyı yormadan. Dinleyici için kritik olan bilgiyi, "Kısa ve Öz" olarak sunmalıyız. 

❖ Sunum hazırlık prensibi; "Önce düşün, Sonra yaz. Daha sonra Slayttı hazırla" olmalı.

❖ Sunum olabildiğince sade olmalı. Yazı metni ve Görseller dengeli olarak kullanılmalı.
❖ Grafikler sadece veriyi aktarmamalı, kendilerini de net bir şekilde anlatabilmeli. 

❖ Görsel seçimi, Metin içeriği ile uyumlu olmalı. Sayfa boşlukları dengeli kullanılmalı. Bölüm başlığı, Sayfa numarası ve İletişim bilgileri de unutulmamalı.

❖ Sunumunuzu çokça prova edin. Çokça tekrar eden sunumlar, doğaçlama etkisi yapabilir. Bu da ekrana bakmadan, rahat ve pozitif duygularla ifade etmenizi sağlar.

❖ Sunum süresini etkin kullanmalısınız. Maksimum 10 dakikalık sürelerle, ilginin düştüğü noktalarda, yeniden ilgiyi uyandıracak şekilde kurgulayın. Katılımcıların hayal güçlerini kullanmaya teşvik edin. Dikkatlerini toparlayın.

❖ Heyecan olursa nefes egzersizi ile sakinleşmelisiniz. Vücut dili ve Ses tonu, sunum için önemli bir etkendir. Yeri geldiğinde, tebessüm edin. Vücut diliniz ile Özgüvenli bir duruş sergileyin.

❖ Az katılımı olan toplantılarda, toplamda en az üçer saniye her katılımcı ile göz teması kurun. Toplu katılımlarda; Zihninizde katılımcıları gruplara ayırıp, anlatımın farklı aşamalarında, sırasıyla her grupla üçer saniye mutlaka göz teması kurun. Böylelikle dikkati üzerinize  odaklayabilirsiniz.

❖ Konu içeriğine göre, Duygusal etki uyandırın. Dinleyicilerin hayal güçlerini kullanmaya teşvik edin. İlginç örnek veya paylaşımlar ile bu etkiyi arttırmaya gayret edin.

❖ Sunum özeti olarak, Amaç ve sonuç bilgisini tek cümle veya görselle tamamlayabilirsiniz. 
"Konaklama sıkıntısı yaşamadan, Bu sene sizde Tatil yapabilirsiniz." 

❖ Mutlaka Soru cevap kısmına yer verin. Sorulara cevaplarınız ile hazırlıklı olun. Net cevap, temel prensip olup, Yanıtını bilmediğiniz sorular için, kibarca bilmediğinizi belirte bilirsiniz. Çözüm için sonrasında, mail ile bilgilendirileceğini söyleyebilirsiniz ve mutlaka yapın.


Kaynaklar: 
* Turkcell Akademi - “Etkili Sunum Sahneleme Eğitimi” 
* BTK Akademi - "Etkili Sunum Teknikleri"
* Google - İçerik görselleri Search, Doğaçlama ve Tasarım işlemleri