Ekran görüntülerini otomatik kaydedebilirsiniz - Adım kaydedici

Uygulamalı bir eğitim kursunda iken, bir yandan dersi dinleyip diğer yandan öğrenilen bilgiyi tatbik etmeye çalışırız. Öğrenme duygusunu yaşayan her birey ister ki öğrendiğini unutmasın. Unutma ihtimaline karşı da ekran görüntüsü almaya çabalar. Özellikle açılır menülerde ekran görüntüsü almaya çalışırken menülerin kaybolması sorununu sık sık yaşar. Ve de bu işlem esnasında, dinlediğiniz konudan ara arada kopmalar yaşanır. Şimdiye kadar, En hızlı ekran görüntüsü alma yöntemi olarak kullandığım işlem; Windows+PrtScr" ile ekran görüntülerin "C:\Users\myolgun\Pictures\Screenshots" klasöründe kaydedilmesiydi.

Hızlı çözümlere ihtiyaç duyduğumuz zamanlar bazen olabiliyor. Bir uygulamanın ilgili seçimlerinin tarifini dinleyip not alamadığımız durumlar, Eğitim anı veya Teknik referans kitapçığı hazırladığımız zamanlarda, Keşke görüntüler otomatik olarak kayıt altına alınabilse düşüncesi aklınızdan geçmiştir. Bir çözümün olduğunu, özellikle harici bir yazılım kurmadan Windows 10 içinde var olduğunu öğrenince çok sevindim. Bu bilgiyi derinlemesine test ve öğrenme aşamasından sonrada sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım.

Uygulamanın adı "Adım kaydedici" Orjinal dosya ismi "Steps recorder". Dosyanın konum adresi,  "C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Accessories\Steps Recorder.lnk" adresini kopyalayıp klasör üzerindeki adres satırına yapıştırma ile uygulamaya erişebilirsiniz.

Görev çubuğundaki arama penceresine "İngilizce" versiyonlarında "Steps recorder", Türkçe Windowsların arama penceresine "Adım kaydedici" yazıp "Enter" veya "Aç" satırına tıklayın.

Soru işaretine basıp, Ayarlar satırına tıkladığınızda "Adım Kaydedici Ayarları" penceresi açılır. 


Kaydedilecek görüntünün yerini, "Çıkış dosyası:" adres satırı yanındaki "Gözat" butonuna basarak

Belirtilen adrese "zip" sıkıştırılmış format ile, girdiğiniz dosya adı ile kaydeder.


Alt satırda, "Ekran yakalamayı etkinleştir:" seçeneği "Evet" işaretlidir. "Depolanacak son alınan ekran görüntüleri sayısı:" varsayılan olarak "25" değeri ile açılır. "25" ekran görüntüsü demektir. Bu sayıyı arttırabilirsiniz. Maksimum "999" yapabiliyorsunuz. (Seçenek "Hayır" olduğunda, ekran görüntüsü almayıp, sadece işlem adımlarını metin olarak aldığı görüldü.) Sonra "Tamam" tuşuna basınız.

"Kaydetmeye Başla" butonuna bastığınızda ("Alt+A" kısayol tuşu), görüntü kaydına başlar. Arada duraklatmak gerekirse, Kayıt başladıktan sonra aynı tuş, "Kaydetmeyi Duraklat" seçeneğine dönüşür.


İşlemlerinizi tamamladığınızda "Kaydetmeyi Durdur" butonuna basınız veya ("Alt+U" kısayol tuşu), görüntü kaydını durdurur.


Kayıt durduktan sonra kayıt dosyası, belirtilen adrese "zip" olarak kaydetme işlemini gerçekleştirir. "Zip dosyasını açtığınızda, "Recording_20200305_2302.mht" olarak, (Tarih ve saat bilgisi ile isimlendirilerek) mht formatında belge oluşur.


Belgeyi çift tıklayarak açın. (mht) formatında olduğu için, internet sayfası (browser) üzerinde açılır. İlk satırında, bilgilendirme metni yer alır.

Mouse hareketlerinden ilgili sayfa sekmelerin de tıklanan komutlara kadar içerik yansıtan bir belge oluşturur. Resimlerin üzerine sağ klik, "Resmi Farklı Kaydet" seçeneğine tıklama ile de resimleri alabilirsiniz. (Resim kalitesinin çok iyi olmadığı görüldü.)


Dosya farklı kaydet seçeneği ile farklı dosya uzantılı, "Metin dosyası (txt) olarak da kaydedebilirsiniz.


Son satırda da bilgilendirme bilgisi ve İşlem adımlarının Text hali listesi yer alır.

Belge içerindeki adım yazıları ve resimleri kopyala, başka bir belgeye Ör: (Word) yapıştırma ve düzenleme ile kullanabilirsiniz. (Ancak resimlerin devasal boyutunu ayarlama ve biçim düzeni biraz zaman alır.)



"Mht" formatında açılan belgeyi, oluşturulan zip dosyasına çift tıklayarak açılan dosya penceresinden sürükleyerek mutlaka  başka konuma (Ör: Masa üstüne "Sürüle-bırak" ile) taşıyın. Bir sonraki kayıt işlemlerinde, (Ayarlarda belirtilen adresin aynı olması sebebiyle, dosya verileri eski dosyanın üzerine yazdığı tespit edildi.)

Notlar:
* Uygulama kapatılıp çalıştığı sırada, kaydı durdurmadan kapatılırsa, bir uyarı mesajı vermekte. Dikkate almaz iseniz mevcut yapılan kaydı siler.
* Uygulama açıldığında mutlaka Ayarlardan (Kayıt yeri, Dosya adı ve Kayıt sayfa sayısı) ayarı yapılmalı.
* Kaydı başlatıp işlemlerinizden sonra durdurduğunuzda, İlgili kayıt adresine Zip klasörü oluşturur. Winrar ile açtığınızda içerisinde Mht uzantılı dosyası oluşur. (Tarihli dosya ismi ile)
* Kayıt esnasında başka sayfa açma durumunda kayıt almasını istemiyorsanız, kaydı durdura basın. Sonra "Kaydetmeye başla" tuşu ile kayda devam edilir. İşiniz bittiğinde "Kaydetmeyi durdur" butonuna basınız.
* Dikkat! Kayıt durunca dosya oluşur. Dosyayı klasörden çıkarırsanız korumaya alırsınız. Zip klasöründen çıkarmadan yeniden (ikinci) kayda başladığınızda, yeni oluşacak kaydı üzerine yazdığı görüldü.)
* Dikkat! Uygun olanı; her yeni konuda, kayıt ayarlarından, Kayıt konumu ve ismini belirlemek, böylelikle kayıtlar üst üste binmeden ayrı klasör ile ayrıştırılmış olarak kayıt oluşur.
* Dikkat! Pc kapatılıp açıldığında, yapılan ayarlar sıfırlanmakta. Kayda başlamadan dosya konum, kayıt ismi, sayfa sayısı ayarları yapılmalı. (Default olarak dosya konum ve ismi siliniyor, sayfa sayısı 25 oluyor.) ayarlar bu şekliyle kalınca 25 satırlık text durumu elde edilebiliyor.
* Kayıttan önce ayarlar kontrol edilmeden başlanmamalı..