DVP PLC WPLSoft hakkında...

DVP serisi PLC’lerin programlama yazılımı olan “WPLSof” programının incelenmesi.
http://destek.delta-turkey.com/viewtopic.php?t=2 adresine tıklayarak sayfayı açın. PLC Bilgisayar yazılımlarından, Güncel versiyona “WPLSoft v2.51” tıklayarak programı zip formatında indirilmesini sağlayın.

Kurulumu:










Kısayol ve Çalıştırma:



Yeni Proje Oluşturma:
Yeni (Ctrl+N) veya “Dosya/Yeni” 

“Programın Başlığı” girin. “Model Tipi / Seç” seçimlerini yapıp, Dosya Adı girin. “Tamam” butonuna basın.

Dosya Adı çerçevesinde, “Komut listesi Modu” ve “Ladder Diyagram Modu” pencereleri açılır.

“Ladder Diyagram Modu” penceresine çift tıklayın.


WPLSoft Bağlantı Ayarları ve PLC'ye Bağlantı:
Seçenekler/ “Bağlantı Ayarı” tıklayın.

Tip: Bağlantı kuracağımız arabirimin seçildiği bölümdür.
COM Port: Bilgisayarımızdaki algılandığı port numarasıdır.
PLC ’nin varsayılan haberleşme protokolü fabrika değeri (Data “7”, Parity “Even”, Stop Bit “1”, İstasyon Adresi “1” ASCII mod)’ dur.
 “Oto-Algıla” butonuna bastığımızda, PLC ye bağlıysa PLC ‘nin kimlik bilgisi, “Algılama Sonucu” penceresiyle yansır.

PLC ye bağlı değil veya farklı seçim varsa, “Yapılandırılmış seri bağlantı noktası geçerli değil, Lütfen başka bir bağlantı noktası seçin.” mesajı gelir. Seçim yapmadan “OK” tıklanırsa, “Haberleşme portu kullanılıyor veya bu port mevcut değil!! (COM 0) mesajı görüntülenir.

Not1: Bazı durumlarda PLC ‘nin İstasyon adresi “1” den farklı bir istasyona “D 1121” datası aracılığıyla çekilebileceği için, RS232 üzerinden bağlantı kurarken; (RS485Broadcast” (Yayın ağı; bilgisayar ağı ve bilgi Teorisi’nde bir mesajı tüm alıcılara aynı anda aktarma yöntemidir.) desteği yoktur) istasyon adresini “0” yapıp “Oto-Algıla” butonuna basarsak, herhangi bir istasyon numarasında da olsa da PLC, burada Broadcast olarak bulacak ve bağlantı kurmamızı sağlayacaktır.

Not2: RS485 üzerinden PLC ye bağlantı kurduğumuzda PLC ‘nin istasyon adresini bilmeliyiz. Ve bu PLC istasyon adresinin ilgili istasyon adresi bölümünde tanımlı olması gerekmektedir.

Not3: Eğer ki bizim protokolümüzde bir değişiklik varsa, bu değişiklikten sebep bir bağlantı kuramıyorsak; PLC üzerindeki Run-Stop anahtarını, “STOP” moduna getirip, Enerjisini kapatıp, tüm ışıkları söndükten sonra, Yine Stop komundayken Enerjiyi açtığımız zaman, haberleşme ayarı ne kadar değiştirilmiş olursa olsun, varsayılan haberleşme protokolü olan (Data “7”, Parity “Even”, Stop Bit “1”, İstasyon Adresi “1”, ASCII mod) olur. Bu bilgi ile bağlantı kuramadığımız PLC lere, “Varsayılan” butonuna basıp, ilgili protokolü de gördüğümüz gibi  “Varsayılan” protokolü gördükten sonra, “Oto-Algıla” butonuna basarak, PLC ile bağlantı kurmamızı kolaylaştıracaktır. Bu işlemden sonra “Tamam butonuna basarak PLC ile bağlantının çalıştığını test etmiş oluruz.

Not 4: Bu işlemin bir diğer test yolu, Haberleşme/”PLC Bilgisi” tıklayın.  İlgili haberleşme ayarları üzerinden, PLC üzerindeki tüm verileri karşımıza getirir.



PLC 'yi Fabrika Ayarlarına Alarak Sıfırlama:
Kullanılmış, içerisinde program olan bir PLC nin, farklı bir uygulama için, tekrar programlanması gereken durum oluşuyor ise, PLC nin fabrika değerleri alınarak işleme başlanması kesinlikle önemlidir. Çünkü PLC içerisindeki “D” lerde ve “M” lerde, kalıcı bölgeler olarak adlandırdığımız aralıklarda daha önceki projede kullandığımız bölüm içinde çeşitli datalar olmasına karşın PLC ‘nin fabrika değerine alınarak başlanması kesinlikle önerilen bir durumdur. 
Fabrika değerini alma işlemi “Haberleşme/ “PLC Hafızası Formatla” tıklayın.

PLC bağlantısı yoksa, Tüm port ve Protokol ‘ları tarar  ve haberleşme hatası döner.

PLC bağlantısı varsa; “PLC hafıza resetle” seçerek Fabrika ayarlarına dönmesini Onaylayınız. Enerjiyi kesip bir daha verdiğinizde fabrika ayarlarına dönmüş duruma gelecektir.


PLC Şifre Ayarı:
Haberleşme/ Sistem Güvenliği/ “PLC Şifre ayarı” tıklayın.

“Şifre Ayarı” penceresinde, Şifre ve Onay alanına şifre girip “Tamam” butonuna basın. Ardından kilitlendiğini bildiren açmanız için şifre soran ekran gelir, “İptal” butonuna basarak kapatın. Böylelikle Ürün şifrelendi. Pencerelerin alt satırındaki mesaja baktığınızda mevcut durumları hakkında bilgi vermektedir.

Şifreyi kaldırmak için yine aynı menüden, Haberleşme/ Sistem Güvenliği/ “PLC Şifre ayarı” tıklayın.
Açılan ilk pencerede, yanlış şifre girip “Tamam” butonuna basalım. İkinci pencere uyarı olarak gelir “Yanlış şifre! Lütfen şifreyi tekrar giriniz” mesajı yansır. Doğru şifre girildiğinde, üçüncü resim; Şifre girilmeksizin, Tamam butonuna basılması ile şifrenin kaldırılması veya Yeni şifre girilmesiyle değiştirilmesine izin verir.

Limitli Şifre verme:
Haberleşme/ Sistem Güvenliği/ “PLC Şifre ayarı” tıklayın.
1. Resim; Şifre girdikten sonra, “Limit Sayısı Aktif” tikini tıklayın ve limit (deneme) sayısı belirleyin. 
2. Resim; Şifre girmeden önce deneme sayısını hatırlatıyor. 
3. Resim; Yanlış şifre giriliyor ve deneme sayası bir eksildi “2”ye düştü.
4. Resim; Son şifre girişinden önce uyarı mesajı beliriyor.
5. Resim; Yine yanlış şifre giriliyor. 
6. Resim; “PLC pasif edildi” mesajı beliriyor.
7. Resim; Sonrasında Haberleşme/ Sistem Güvenliği/ “PLC Şifre ayarı” girilse bile “Şifre fonksiyonu geçersiz” mesajı belirecektir.

Bundan sonra, şifresini bilmediğiniz ürün için yapılacak tek işlem, içerisindeki programın silinmesini göze alarak; “Haberleşme/ “PLC Hafızası Formatla” tıklayın. “PLC hafıza resetle” seçerek Fabrika ayarlarına dönmesini Onaylayınız. Enerjiyi kesip bir daha verdiğinizde fabrika ayarlarına dönmüş duruma gelecek, şifresiz erişim mümkün olacaktır.


PLC Program Çekmeyi Pasif Etme:
Haberleşme/ Sistem Güvenliği/ “Program Çekme Pasif” tıklayın.

Açılan pencerede, Program çekmeyi Pasife aldıktan sonra tekrar Aktife almak için; “PLC hafıza resetleme” adımlarının yapılması gerektiğini hatırlatmaktadır. “Evet” butonuna basıyoruz.

“Ayar tamamlandı” mesajı verir. “OK” basın.

“PLC ’den Oku” ikonuna basın.  Açılan pencerede “Tamam” butonuna basın.

Kaydetmek isteyip istemediğimizi sorar, “Hayır” tıklayın.

“Program Çekeme Pasif” mesajı verir. “OK” basın. Bu mesajla, yukardaki işlem sonucu ile Pasife alındığı görüldü.


WPLSoft Proje Dosyası Şifreleme:
Seçenekler/ Program Ayarı/ “Proje Şifre Ayarı” tıklayın.

“Proje Şifre Ayarı” ekranında şifre girdikten sonra “OK” butonuna basın. Yeni bir pencere açılır “Ayar tamamlandı” “OK” tuşuna basın. Sonrasında Şifre gir penceresi gelir, “İptal” butonuna basarak sayfanın kapanmasını sağlayın.

Projeyi kaydedin.

Dosya/ “Projeyi Kapat” tıklayın.

Projeyi tekrar açtığınızda, 

Dosya şifrelenme sonrası, Programın İçeriğine dair bir sayfa görüntülenmemektedir.

Projenin “Ladder Diyagram Modu” nu görüntülemek için, ilgili ikona tıklayıp şifre girilmesi gerekmektedir.

Şifre giriş sonrası, Projenin “Ladder Diyagram Modu” sayfası görüntülenir.

Paylaşılan proje dosyasını alan kullanıcı, sistem içine dahil etmek için, “PLC’ ye Yaz” ikonuna basarak ardından Tamam/Evet/ Evet ile Onaylaması gerekir.

İçeri aktarılan PLC proje dosyası, “PLC ‘den Oku” ikonuna basılarak çalıştırılır. “Tamam” Onaylaması ile açılır. Şifre olarak gönderildiyse, ardından Şifre giriş ekranı çıkar.

Proje dosyasından şifreyi kaldırmak için, “Seçenekler/ Program Ayarı/ Proje Şifre Ayarı” menüsüne tıklayın.

Açılan “Proje Şifre Ayarı” penceresinde Şifreyi girin. “OK” tuşuna bas. Sonraki pencerede “İptal” butonuna basarak pencereyi kapat ve ardından Kaydet” butonuna basın. 


WPLSoft ile PLC 'ye Program Yükleme:
WPLSoft ile oluşturulan programın PLC içine yüklenmesi işlemine başlamadan önce yazdığımız programı “CODE” ikonuna basarak derliyoruz. Derleme işlemi başarı ile tamamlandığında alt tarafta “Derleme tamamlandı!” ve Programın en son satırına da “END” olarak ekleyecektir.

“PLC ‘ye Yaz” ikonuna basılması ile “Yükleme Ayarları” penceresi gelir. Default olarak Program seçilidir. “Tamam” butonuna basılması ile Programı PLC ‘ye yazar. Diğer seçeneklerin de seçimi ile, açıklamalardaki özellikleri barındırır.


WPLSoft ile PLC 'den Program Çekme:
Menüden “Haberleşme/ Yükleme Ayarları” seçilebileceği gibi;

“PLC ‘den Oku” seçimi ile de “Yüklene Ayarları” penceresi gelir. Default olarak Program seçilidir. “Tamam” butonuna basılması ile Programı PLC den PC ‘ye aktarır. Diğer seçeneklerin de seçimi ile, açıklamalardaki özellikleri de yansıtır. Ardından “Haberleşme tamamlandı” Bilgi mesajı sonrası “OK” butonuna basılarak işlem tamamlanır.


WPLSoft ile PLC 'ye Online Olma:
Öncelikle, “CODE” ikonuna basarak programı derliyoruz. Sonra, “PLC ye Yaz” ikonuna tıklayıp programı içerisine yüklüyoruz. Yükleme işlemi bittikten sonra, “Online Mod” ikonuna basıp, Online oluyoruz. Alt satırda PLC ‘nin anlık durumunu içeren bilgi yansır. PLC ‘yi “RUN” moduna geçirilmesi Online Mod ‘a görsel olarak yansır. Online Modu sonlandırmak için; “Online Mod” ikonuna tekrar basılması yeterlidir.


WPLSoft Simulatör Modu:
Elimizde PLC olmadan yazmış olduğumuz programı gözlemek isteyebiliriz. Böyle durumlarda, yazmış olduğumuz programı PLC içerisine yüklemeye çalıştığımız zaman, haberleşme portu veya PLC nin olmadığına dair çeşitli uyarılar alırız.



“Online Mod” işlemini de gerçekleştiremeyeceğiz.

“Simulator” ikonuna basın. İlk durumda Erişim izni isteyecektir, Onaylayın.

“Simulator” ikonuna bastıktan sonra, “Programı derle” sonra “Programı PLC ‘ye Yaz” ikonlarına tıklayabiliyoruz. 

Hatta “Online Mod” ikonuna tıklayarak bu seçimi de aktif edebiliriz.

PLC durumunu “Run” ikonuna basarak değiştirebiliriz. (Mesajı onaylayın)

Seçim sonrası değişim Simulator ‘e yansır. Sonrasında “Online Mod” durumunu ikona tıklayarak kapatabilirsiniz.

Önemli Not: Simulator Mod Aktif ise, kapatılana dek Aktif kalacaktır. Böyle durumlarda PLC içerisine program yüklenememe veya yüklendiğinde PLC ‘nin çıkış vermeme hata veya durumlarla karşılaşılabilir. Simulator Modunun açık olması, programın PLC içerisine değil de Simulator içerisine yüklediği için PLC ‘nin fiziki çıkışlarının görülmemesi gibi bir durum karşımıza çıkacaktır. Simulator Mod unu kapatmak için, aynı ikona basmak yerelidir.


WPLSoft Kullanıcı Arayüzü Dil Ayarı:
Seçenekler/ Dil Ayarı/ English&Türkçe tıklanmasıyla dil ayarı değiştirilebilir.


PLC Değişken Tipleri:
X--> PLC fiziksel girişleri için kullanılır. X0~X7, X10~X17, X20~X27 gibi 8'lik sayı tabanında adreslenir.
Y--> PLC fiziksel çıkışlar için kullanılır. Y0~Y7, Y10~Y17, Y20~Y27 gibi 8'lik sayı tabanında adreslenir.
M--> Dahili bit adresler, yardımcı röleler için kullanılır. M0~M999 gibi 10'luk sayı tabanında adreslenir.
S--> Step kontaklar için kullanılır. S0~S100 gibi 10'luk sayı tabanında adreslenir.
D--> 16 bit data registerlar için kullanılır. D0~D999 gibi 10'luk sayı tabanında adreslenir.
T--> Timer register ve kontakları için kullanılır. T0~T100 gibi 10'luk sayı tabanında adreslenir.
C--> Sayıcı register ve kontakları için kullanılır. C0~C100 gibi 10'luk sayı tabanında adreslenir.

E ve F--> Dolaylı adresleme değişkenidir. D50E0, D100F3 gibi kullanımları mevcuttur.
KnX KnY ve KnM--> Bit adreslerin Word olarak kullanılması şeklidir. K4M0 gibi bir kullanım ile değişken M0~M15 arası toplam 16 bitlik bir adresi temsil eder.


PLC Kontak Tipleri ve SET RESET:
PLC Kontak kullanımı; Bir Motorun çalıştırılması ve Mühürleme devresi.
İkonlardan seçileceği gibi, “Ctrl+G” ile komut adım penceresi açılarak da komut girilebilir.

“ld M0” yazarak “Açık Kontak” ekleyebilir veya “Röle Tipi” Satırından, “F1” ikonuna tıklaya bilir veya “F1” tuşuna basarak Açık kontak ekleyebilirsiniz. “Aygıt Komut Girişi” penceresi açılır, aygıt seçilidir veya seçer, Onaylarsınız.

Kapalı bir kontak giriyoruz. “ldi m1” yada ikonlara tıklayarak girişi sağlıyor. Açılan “Aygıt Komut Girişi” kontrolden sonra “Tamam” butonuna basarak aktif ediyoruz. “M1” Normalde Kapalı kontak (Stop Butonu) Eklendi.

Motoru çalıştırıyoruz. Adım Girişinden; “Out Y0” ya da ikonlardan “F7” tıklayarak girişi sağlayabilir. 
Açılan “Aygıt Komut Girişi” kontrolden sonra “Tamam” butonuna basarak aktif ediyoruz.

Motorun Mühürlemesi için, Bir “Açık Kontak” (F1) “Y0” ekliyoruz. “M2” Kapalı kontağın üzerine gelerek; “Dikey Çizgi Çiz ve Kursoru Aşağı Al” ikonuna tıklıyoruz. Veya (F9) tuşuna basın. Dikey bir çizgiyle birleştirir.

Diyagram üzerinde sağ klik “Aygıt açıklaması Düzenle” ardından Metin girin “Tamam”. Açıklamaları göster ikonunun tıklanmış olması, Açıklamaları görünür kılmaktadır.

Programı derleyip ardından PLC üzerine yükleyelim.

Code, Derle, Online Mod (Run) da, İlk açılışta Motor çalışmayacak.

“M0” dan Start verince, “Sağ klik, Set On” Motor Çalıştı.

“M0” dan Stop verince, “Sağ klik, Set Off” Mühürlemeden dolayı, Motor Çalışmaya devam edecektir.

Ne zamanki “M1” aktif edilirse “Set On” (Normalde Kapalı kontak) Motor çalışmasını durduracaktır.

“Yükselen ve Düşen kenar tetikleme” işlemleriyle de SET Reset işlemlerini gerçekleştirebiliriz. Röle Tipi açılır listede yer alan; Yükselen kenar ve Düşen kenar tetiklemeleri ekle.



Video İzleme, 
WPL Soft üzerinde Deneme ve Uygulayarak Öğrendikçe; 
Notlarımı paylaşmaya devam edeceğim.
Lütfen Takipte kalın…


Şimdilik Kaynaklar:
* https://www.youtube.com/playlist?list=PLmDOA0_l3KL_xhmon2wji5HX1PBIZGfJ5
* https://filecenter.deltaww.com/Products/images/06/060301/DVP-SE_L.JPG
* http://destek.delta-turkey.com/viewtopic.php?t=288
* https://www.manualsdir.com/manuals/76412/delta-dvp-es2-dvp-ex2-dvp-ss2-dvp-sa2-dvp-sx2-dvp-se.html?page=37