Tahmin edilmesi ve deneme yanılma metodu ile ele geçirilmesi oldukça zor olan şifrelere güçlü şifre denir.
Hayatımızın her alanında kişisel bilgilerimizi emanet ettiğimiz şifrelerimiz tahmin edilmesi ne kadar zor olursa bilgilerimiz o kadar güvende sayılır. Eğer seçmiş olduğumuz şifreler tahmin edilebilir ya da kırılması kolay olursa; Kredi kartı bilgilerimiz, sosyal medya hesaplarımız, e-posta ve e-devlet bilgileri gibi hayati önem taşıyan veriler korsanların, hackerların eline geçebilir.
Güçlü parola, nasıl oluşturulmalıdır?
1. Farklı servisler için farklı şifreler oluşturun:
(Aynı anahtarın araç kapınızı, evinizi, ofisinizi açtığını düşünün. Bir hacker bir yere girdiyse, bir diğerine ve bir diğerine daha girebilir. Farklı bir kilit için farklı bir anahtara sahip olmak çok önemlidir.)
2. Şifrelerinizi düzenli olarak değiştirin:
(Kapınızda yıllarca aynı kilidi bulundurmak adeta hırsız için bir davetiyedir. Bir noktada kilit açılır; kod kırılır. Şifrelerinizi düzenli olarak değiştirin.)
3. Doğru şifreyi seçin:
Şifreler en az 8 karakter uzunluğunda olmalı ve rakam, sembol, büyük harf, küçük harf içermelidir. Harflerin yanı sıra, rakam ve "?, @, !, #, %, +, -, *, %" gibi özel karakterler içerirse daha güçlü olur. Şifreleriniz Tekrar tekrar kullanılmamalı, düzenli olarak değiştirilmeli.
4. Anımsamalı şifre, Şifreyi oluşturacağınız bir cümleden çıkarmayı deneyin.
“Evimde 3 sarı Civcivim ve 4 beyaz Kedim var” (Şifre oluşturma; “Ev3sCv4bKv”) Yeni şifreler icat ederken, akılda kalıcı cümlelerden kısaltmalar faydalı olabilir.
5. İki adımlı doğrulamayı seçin:
Gmail, Hotmail, Facebook’la birlikte, güvenliğinizi hassas bir şekilde korumak için kolay bir yol sunar. Oturum açarken telefonunuza gönderdiği kodu girmenizi veya onay vermenizi ister.
6: Parolanızı e-posta ile göndermeyin veya telefonla paylaşmayın:
7) Browser üzerinde kayıtlı şifreleri silin.
Bu özelliği İnternet Explorer’da devre dışı bırakmak için, Araçlar/İnternet Seçenekleri/İçerik’i tıklayın. "Formlardaki kullanıcı adları ve parolalar" kutucuğunda ki çentiği kaldırın. "Otomatik tanımlama geçmişini silin" Sil ardından, Tamam butonlarına tıklayın.
Google Chrome’da, Chrome’un menü düğmesine tıklayın. Ayarlar/Şifreler sekmelerine tıklayın. Kayıtlı şifreler alanındaki üç noktalara tıklayarak, kayıtlı şifreleri silin. "Şifreleri kaydetmeyi öner" Butonunu kapatın.
2018 Yılında en çok kullanılan ve haklenen ilk 20 şifre: