Baret

Baret; bir tür kasktır. Ağırlıklı olarak endüstriyel veya inşaat alanları gibi işyeri ortamlarında kullanılır. Kafaya düşen nesneler, diğer nesnelerle çarpma, döküntü, yağmur ve elektrik çarpması nedeniyle yaralanmalardan korumak için mevcuttur.

Kask; başı yaralanmalara karşı koruyan başlıktır. (Genellikle sert bir yüzey malzemesi ile iç kısımda yer alan, darbe alıcı daha yumuşak malzemelerden üretilir.)

Baretler, çalışan kişilerin herhangi bir olası kaza anında çeşitli darbelere, cisim düşmesine ve temas anında elektrik çarpmasına karşı baş kısmını koruyan güvenlik şapkasıdır.

Baret “Endüstriyel Emniyet Baretleri” EN397 Standarttı: (Düşen nesnelerden koruma);
a) Şok absorpsiyonu (1 metre yükseklikten düşen 5 Kg’likobjenin baş kalıbına iletilen kuvveti 5,0 kN’dan
daha büyük olmamalıdır.)
b) Delinmeye karşı direnç (Düşürülen 3 Kg’lik kütlenin ucu baş kalıbının yüzeyi (kafa tası) ile temas
etmemelidir.)
c) Aleve karşı dayanım (Gövde malzemeleri alevin uzaklaştırılmasından 5 s geçtikten sonra alev etkisiyle
yanma göstermemelidir.)

Baret Renkleri;
Genel olarak kullanılan baret renkleri bu şekilde sıralanır. Baretler iş güvenliğinin yanında büyük şantiyelerde, fabrikalarda veya tesislerde kimin mühendis, kimin işçi veya usta başı olduğunun belirtilmesinde oldukça önemlidir.

Birbirinden farklı renkte baretler mevcuttur ve her bir rengin farklı bir anlamı vardır. Başlıca kullanılan baret renkleri; Beyaz, Mavi, Sarı, Turuncu, Yeşil ve Kırmızıdır.

Beyaz Baret:
Beyaz baret, mühendis, mimar ve üst düzey yöneticiler tarafından kullanılır. Şantiyeye veya fabrikaya bir ziyaretçi gelirse de bu kişi de beyaz renkli baret takar.


Mavi Baret:
Mavi baret ise faaliyet sahasında bakım ve onarımdan sorumlu personel tarafından takılır.


Sarı Baret:
Sarı baret, işçiler tarafından kullanılmaktadır. İnşaatta, fabrika ve atölyelerde çalışan işçiler sarı baret takarlar.


Turuncu Baret:
Turuncu baret, vardiya sorumlular (formen) ve usta başları turuncu renk baret kullanır.


Yeşil Baret:
Sağlık personelini temsil eden yeşil baretler şantiyede, sahada veya fabrikalarda bulunan doktorlar, hemşireler ve acil durum personeli tarafından kullanılır.


Kırmızı Baret:
Kullanımı çok yaygın olmasa da şantiye ortamında kırmızı baret önemli bir sınıfı temsil eder. 
İş güvenliği, kalite-kontrol uzmanları ve yangın personelleri, Kırmızı renkte baret takarlar.



Güvenlik Kaskının Son Kullanma Tarihi Nasıl Okunur?
1) Kaskın iç kısmında saat benzeri bir sembol olup olmadığını kontrol edin. Çevresine sırayla yerleştirilmiş 1'den 12'ye kadar sayılarla analog saat kadranına benzeyen küçük dairesel bir sembol arayın. Bir akrep ve yelkovan yerine, bu 'saat kadranında' çevre sayılarından birini gösteren tek bir ok bulunmalıdır. (Sembol bir çıkartma değil, kaskın kalıplanmış plastik malzemesinden yapılmış kabarık bir damga.)

2) Okun üretim ayı için nereyi gösterdiğini belirleyin. Çevre sembolünün etrafındaki sayılar yılın aylarını temsil eder - Ocak 1, Şubat 2 ve Aralık ayına kadar 12'dir. Semboldeki okun ucu, üretim ayına karşılık gelen sayıyı gösterir. (Örneğin, ok 5'i gösteriyorsa, kask Mayıs'ta üretilmiştir; 10'u gösteriyorsa, kask Ekim'de yapılmıştır.)

3) Saat kadranının merkezinde üretim yılını arayın. Saat yüzü simgesinin ortasında, okun her iki yanında 00 ile 99 arasında değişen 2 basamaklı bir sayı göreceksiniz. Bunlar, üretim yılının son 2 basamağını temsil eder. (Örneğin, 18 2018'i temsil ediyor, yani kask o yıl üretildi. Yani, ok 10'u gösteriyorsa ve ortada 18 varsa, kask Ekim 2018'de üretilmiştir.)

4) Saat kadranını görmüyorsanız alternatif bir sembol olup olmadığına bakın. Hükümet düzenlemelerine ve / veya üretici tercihlerine bağlı olarak, bazı koruyucu baretler farklı bir üretim tarihi sembolü kullanabilir. Saat yüzü sembolü açık farkla en yaygın olanı olsa da, örneğin, ortasında 2 basamaklı bir sayı olan 4 küçük kareye bölünmüş bir kare görebilirsiniz. Sayı, üretim yılını temsil ederken, çeyrek kareler yılın 3 aylık dönemlerini temsil eder.

Sol üst kadran Ocak'tan Mart'a kadar olan dönemi temsil eder; sağ üst, Nisan'dan Haziran'a; sağ alt, Temmuz'dan Eylül'e; ve sol alt, Ekim'den Aralık'a. Her çeyreği, merkezinde tek bir yükseltilmiş nokta için kontrol edin. Yalnızca sol üst kadranda bir nokta görürseniz, kask Ocak ve Mart ayları arasında yapılmıştır. Her iki üst kadranda da noktalar görürseniz, kask Nisan ve Haziran ayları arasında yapılmıştır.

Baret Kullanım Süresi Nedir?
Baretlerin kullanım süreleri oldukça önemli konuların başında gelmektedir. Baretlerin yalnızca işlevlerini yerine getirmeleri ve kaliteli olmaları yeterli olmamaktadır. Baretlerin aynı zamanda bir kullanım ömrü de bulunmaktadır. Polietilen malzemeden üretilen baretlerin kullanım süreleri 5 yıldır
5 yıllık raf ömrü sona erdiğinde baret hiç kullanılmamış dahi olsa kullanılmaması ve atılması gerekmektedir. Raf ömrü dolan baretlerin kullanılmaları çalışanlar açısından risklidir. 

Kaskınızı Ne Zaman Değiştireceğinizi Bilmek?
1) Çarpma devam ederse kaskınızdan hemen kurtulun. Uygun şekilde takıldığında ve bakımı yapıldığında, koruyucu baretler başınızı tek bir darbeden korumak için harika bir iş çıkarır. Ancak, yalnızca bu tek etkiye karşı çalışmak üzere yapılmıştır. Bundan sonra ve herhangi bir hasar görmeseniz bile kask atılmalı ve değiştirilmelidir.

2) Kaskı her gün inceleyin ve hasar bulursanız değiştirin. Baretler sağlam ve dayanıklıdır, ancak tahrip edilemez değildirler. Her iş gününün başlangıcında herhangi bir çatlak, çentik, yonga, ezik veya diğer hasar belirtilerine yakından bakın. Ne kadar küçük olursa olsun herhangi bir hasar görür görmez kaskı değiştirin. Ayarlanabilir kafa bandını ve diğer iç bileşenleri de kontrol edin. Bu parçalar bazen başlığın tamamı değiştirilmeden değiştirilebilir, ancak eski parçalarla tam olarak eşleşen, üretici tarafından onaylanmış yedek parçaların kullanılması önemlidir. 

3) Üreticinin maksimum hizmet ömrü önerisini kontrol edin. İdeal çalışma koşulları altında, bir baret için maksimum hizmet ömrü 2 ila 5 yıl arasında değişir. Çoğu durumda, ürünleri için bu maksimum aralığı ayarlamak kask üreticisine kalmıştır, bu nedenle belirli bir kask modeli için maksimum ömür numarasını almak için ürün kılavuzunu veya üreticinin web sitesini kontrol edin.

4) Hizmet ömrünü yayın tarihinden veya üretim tarihinden itibaren hesaplayın. Teknik olarak konuşursak, bir kaskın “hizmet ömrü” düzenlendiği tarihte, yani gerçekten kullanmaya başladığınız tarihte başlar. Bununla birlikte, düzenleme tarihini kask veya güvenlik dosyasına net bir şekilde kaydetmediyseniz, hizmet ömrü için başlangıç ​​noktası olarak üretim tarihini kullanın.
Bazı kask üreticileri, üzerine adınızı ve veriliş tarihini yazdıktan sonra kaskın içine yapıştırabileceğiniz bir çıkartma sağlar. Bu bilgileri yazmak için dayanıklı ve kalıcı bir kalem kullanın ve yazı solmaya başladığında gerektiğinde yenileyin.

5) Zorlu koşullarda kullanılan kasklar için maksimum hizmet ömrünü azaltın. Kullanım ömrü sayısının bir garanti değil, maksimum olduğunu daima unutmayın! Bir kask, bir darbeyi sürdürürse yalnızca bir saat dayanabilir ve sert hava koşulları gibi şeyler, ekipmanınızın güvenli ömrünü kesinlikle azaltabilir. 

Örneğin, kaskınızı sık sık doğrudan güneş ışığı altında takmak ve / veya saklamak, daha hızlı aşınma ve yıpranma belirtileri göstermesine neden olacaktır. Belirlenmiş bir formül yoktur, ancak kask zorlu hava koşullarında düzenli olarak kullanılıyorsa, maksimum hizmet ömrünü 1/3 ila 1/2 (örneğin 4 yıldan 2'ye) düşürmek güvenli bir bahis. Ne olursa olsun kaskınızı günlük olarak inceleyin, ancak güneşli, yağmurlu, rüzgarlı veya karlı havalarda kullanır veya saklarsanız daha da dikkatli olun. Malzemede herhangi bir yonga, çatlak veya kabarcıklanma / kabarma görürseniz hemen değiştirin.

6) Kaskınızın hizmet ömrünü uzatması için uygun şekilde özen gösterin. Kaskınıza sadece iş gününüzün sonunda atabileceğiniz başka bir ekipman parçası olarak değil, ince ayarlanmış bir güvenlik aracı gibi davranın. Uygun bakımla, kaskınız daha uzun süre dayanır ve daha da önemlisi, en çok ihtiyaç duyduğunuz anda sizi koruma olasılığı artar.

Bulaşık sabunu ve su gibi yumuşak bir temizleyici veya çok amaçlı sprey temizleyici kullanarak günde bir kez kiri ve artıkları silin. Kask üzerinde sert temizleme çözücüleri veya sert temizleyiciler (çelik yün gibi) kullanmayın. Boyanın içindeki çözücüler kask malzemesini zayıflatabileceğinden kaskınızı boyamayın. Kalıcı kalemler kullanmak büyük olasılıkla uygundur, ancak önce üreticiye, işvereninize ve devletinizin güvenlik kurumuna danışın.

Kaskınıza etiketleri yalnızca üretici, işvereniniz ve devlet güvenlik kurumunuz tarafından izin verildiğinde yapıştırın. Basınca yapışan etiketlerin kask malzemesini etkileme olasılığı çok düşüktür, ancak kaskın hasarını gizleyebilirler. Asla kaskın kenarlarına yapıştırma yapıştırmayın, çünkü genellikle ilk önce aşınma ve yıpranma belirtileri görünür.

7) Kaskınızı doğru şekilde takın, böylece sizi etkili bir şekilde koruyabilir. Baş bandını, kask başınızın tepesine sıkıca ama rahat bir şekilde oturacak şekilde ayarlayın - baş bandının ön kısmı kaşlarınızın yaklaşık 2,5 cm yukarısında durmalıdır. Kaskı başınızın üzerinde düz tutun, öne veya arkaya eğmeyin. Kaskı geriye doğru takmaktan kaçının.

Baret kullanmanın önemine değinen, Görseller:



Kaynaklar:
* https://tr.wikipedia.org/wiki/Kask
* https://tr.wikipedia.org/wiki/Baret
* https://www.yildirimlargiyim.com.tr/baret-nedir
* https://www.starlinesafety.com/img/content/tr/baret-rehber-en-avrupa.pdf
* https://www.celebilermuhendislik.com.tr/blog/baret-renkleri-ve-anlamlari-nelerdir
* https://tr.yevgenykafelnikov.com/how-read-safety-helmet-expiry-date
* https://www.ismont.com.tr/UserFiles/Image/images/baret02.png
* https://isikkaya.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/baret-onemi.jpg
* https://sendikaorg.fra1.digitaloceanspaces.com/wp-content/uploads/2014/09/27011047/is-kazasi-baret-720x340.jpg
* https://www.enginosgb.com.tr/wp-content/uploads/2020/10/neden-baret-kullanmaliyiz_1.jpg