Bal Küpü (Honeypot) nedir?


Bal Küpü (Honeypot) nedir?
Bal küpü (honeypot); bilgi sistemlerine yetkisiz erişen saldırganlar ya da kullanıcılar hakkında bilgi toplamaya yarayan tuzak sunuculardır. Bir güvenlik duvarı ile uygulamaların dış dünyadan ayrılmasıdır. Honeypot sistemimize yapılan saldırıları tespit etmek, yavaşlatmak ve gerçek sistemimizi gizlemek için kullanılan bir teknolojidir.

Çalışma mantığı; Saldırgan bizim sistemimize saldırmak istediğinde karşısında konfigüre ettiğimiz bir sistemi görür. Gördüğü sisteme sanki gerçek bir sistemmiş gibi saldırmayı dener. Ve bal küpümüz devreye girer. Saldırganın hareketlerini, saldırı tekniğini loglamaya başlar. Böylelikle saldırganın nereden ve hangi teknikle saldırmış olduğunu öğrenerek sistemimizde gerekli güvenlik önlemlerini almaya çalışırız. Bir Bal Küpünün temel amacı saldırıları tespit etmek, öğrenmek ve güvenliği arttırmak için bilgiyi kullanmaktır.

Honeypotlar kendi içlerinde şu şekilde sınıflandırılabilirler;
• Üretim Honeypotları (Production Honeypots)
• Araştırma Honeypotları (Research Honeypots)

Üretim Honeypotları: Bunlar düşük etkileşimli honeypotlardır. Kurulumu ve kullanımı kolay daha az maliyet gerektiren sistemlerdir. Örneğin sanal makinalarda kurulum ve kullanım olabilir. Fakat analiz ederken uygulamalar limitli olduğu için bu sistemler kısıtlı cevaplar verebilir. Saldırgan tespit edilemeyebilir.

Araştırma Honeypotları: Daha çok büyük ve kurumsal yerlerde kullanılabilir. Bu honeypotların kurulumu, kullanımı ve bakımı zordur. Daha çok fiziksel gerçek makinalarla veya sistemlerle kurulurlar. Araştırma honeypotları saldırganın her hareketini, tekniğini analiz etmek amacıyla kullanılabilir.

Avantajları;
Dikkat dağıtıcı yapısı, Saldırı yöntemi hakkında bilgi toplaması, Sızma testi işlemleri için kullanılabilmesi…

Dezavantajları;
Uygun yere konumlandırılmazsa sisteme girişi kolaylaştırabilir, ek bir maliyette yol açabilmesi, Bilgi analizi için ek çalışan işe alma...

Honeypot Uygulaması;
1.Sanal Cihazların Oluşturulması; Sistemler gerçek bir sistemin sağlayabildiği birçok özelliği sağlayabilmektedir. Honeypot, ihtiyacı olan ağ işlemlerini Jail sisteminin ileri bir sürümü olan VIMAGE’i kullanmaktadır.
(FreeBSD Jail: Birbirinden bağımsız, düşük kaynak tüketimli sanal sistemler oluşturmaya yarayan bir sanallaştırma sistemidir.)

2.Sanal Bağlantıların Oluşturulması; Honeypot, netgraph nesnelerini birbirine bağlayarak ağ yapısını oluşturmaktadır. (Netgraph: Üzerinde çeşitli ağ işlemleri yapılmasına olanak sağlayan, ağ nesnelerine sahip bir sistemdir.)

3.Dinamik Yönlendirme; Quagga, GNU lisansıyla istenildiği kadar router eklemeye olanak sağlar. (Quagga: Açık kaynak kodlu hizmet veren bir yönlendirme protokolüdür.) Ayrıca bu uygulama OSPF, IS-IS, BGP ve RIP gibi temel routing protokollerini desteklemektedir.

4.Servis Sanallaştırma; Honeypot projesi kapsamında HTTP, DNS, SMTP ve FTP servislerinin taklitleri geliştirilerek bu sistemlerde kullanılmaktadır. Bu gibi servisler oluşturulacak honeypot üzerinde amacına uygun bir şekilde öykülenerek çalıştırılır.

Honeypot Tespit Yöntemleri;
Honeypotları tespit etmek için bazı yazılımlar vardır. Bunlardan öne çıkan yazılım Send-Safe Honeypot Hunter’dır. Bunun gibi yazılımlar portları, portlarda çalışan servisleri analiz ederek sistemin gerçek veya tuzak bir sistem olduğunu anlamaya yarayan araçlardır. Diğer bir yazılım ise Nessus’tur. Bu da uzak sistemde honeypot olup olmadığını tespit etmek için sistemi analiz eden bir yazılımdır.



Kaynaklar:
·        https://www.bilimcag.com/nedir/bal-kupu-nedir
·        http://ozdenercin.com/2018/09/24/endustriyel-kontrol-sistemleri-icin-honeypots-bal-kupleri
·        http://csirt.ulakbim.gov.tr/dokumanlar/HoneyWall.pdf
·        https://canyoupwn.me/tr-honeypot