Adli Bilişim Ve Hukuk Nedir?

Adli Bilişim (Computer Forensics); Suçun aydınlatılabilmesi için bilimsel yöntemler kullanılarak, çeşitli dijital medyalar üzerinde bulunan, suçla ilgili dijital delillerin bozulmadan ve zarar görmeden anlaşılabilir bir şekilde adalet önüne sunulmaya hazır hale getirilmesini sağlayan ve başlı başına bilimsel teknik prensiplerin uygulandığı bir delil inceleme sürecinin bütünü olarak ifade edebiliriz.

Hukuk; Toplumun genel menfaatini veya fertlerin ve toplumun ortak iyiliğini sağlamak maksadıyla konulan, toplumun yaşama düzeni ve de devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünüdür

Hukuki anlamda Suç, Bir toplumdaki hukuki kurumlar tarafından ceza veya güvenlik tedbiri yaptırımına bağlanmış fiildir. Uygulama anlamında Suç; Başka insanların veya tüzel kişiliklerin haklarına tecavüz etmek veya yanlış ya da zararlı olduğu için yasaklanan ve bazı durumlarda cezalandırılan davranışlardır.
Bilişim alanında kullanılan araçlardan yararlanılarak işlenen suçlar, Bilişim Suçu olarak tanımlanmaktadır.

Bilişim Suçlarında Kullanılan Dijital Deliller; Adli olayların aydınlatılmasında, Elektronik veya manyetik bir ortam üzerinden iletilen veya bu ortamlara kaydedilen bilgilerin elde edilmesi ve bunun adli mercilere sunulması olarak ifade edebiliriz.

Adli bilişim kapsamı; Elektronik delilleri ihtiva eden bir olay yerinin ne şekilde korunacağından başlayarak söz konusu delillerin kim tarafından ne şekilde toplanacağı, nasıl muhafaza altına alınacağı, taşınmasında nelere dikkat edileceği, incelenmesinde göz önünde bulundurulması gereken hususların neler olduğu, yargı makamlarına ne şekilde sunulacağı gibi konuları içerir.

Adli Bilişim Safhaları;
Hukuka Aykırı Deliller; Kanuna aykırı olarak elde edilmiş bulgular, delil olarak kabul edilemez. 5271 sayılı (Ceza Muhakemesi Kanunu) CMK ’nın 217’inci maddesinde “hukuka uygun şekilde elde edilmiş delil” den söz edilerek yüklenen suçun ancak hukuka uygun şekilde elde edilen delillerle ispat edilebileceği hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla hukuka aykırı delillerle bir suçun ispatlanması mümkün değildir. Hukuka aykırı delil, hukuk sistemine, dolayısıyla hukuk kurallarına aykırı biçimde elde edilmiş delil olarak tanımlanabilir.
Adli bilişim, bilgisayar bilimi ile hukuk bilimi arasında köprü görevi görmektedir. Adli bilişim sürecinin başarılı şekilde sonuçlandırılması, Hukuka uygunluk, Donanımlı adli bilişim uzmanı, Laboratuvar ortamı, Kullanılacak donanımlar ve güncel yazılım programlarına bağlıdır.

Türk Ceza Kanunu’ndaki Bilişim Suçları;
5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer almaktadır. Türk Ceza Kanununun onuncu bölümünde bilişim alanında suçlar başlığı altında bilişim sistemine girme, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme ile banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması konularında düzenleme getirmiştir. Türk Ceza Kanununun 243. 244. ve 245. Maddelerinde detaylı olarak açıklamaktadır.

Kaynak:         
     ÇİÇEK İlker - Ülkemizde Adli Bilişim Laboratuvarı Kurulumu Ve Bilişim Suçlarıyla Mücadeleye Katkıları - Haliç Üniversitesi  (http://earsiv.halic.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12473/1188/237176.pdf?sequence=1)
     GÜNDÜZ M. Zekeriya - Bilişim Suçlarına Yönelik IP Tabanlı Delil Tespiti - Fırat Üniversitesi -
(https://openaccess.firat.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11508/17376/323061.pdf?sequence=1)
     AVŞAR Prof. Dr. B. Zakir - Bilişim Hukuku – İstanbul 2010 -(https://www.tbb.org.tr/dosyalar/yayinlar/dokumanlar/bilisim_hukuku.pdf)
     Türkiye’de Bilişim Hukuku (https://internet.btk.gov.tr/turkiye-de-bilisim-hukuku)