Excel: Cüz Hatim Takibi

1) Cüz No, Adı ve Soyadı ile Cüz numaralarını yazınız. ("B" Stünundan başlayınız.) ("A" stunu görünümde soldan boşluk için, ve "N" sutünü, ilerde gizlenecek en sağdaki alanlardan olacağı için)

2) "B" ve "C" Sütunu, değer girilen numaraları ve başlık hücrelerini mavi ile renklendirip, aynı satırları tablo içine alıyoruz.

3) "N" Sütununa, ("1." Cüz numarası, aynı hizasına) "N3" hücresine tıklayınız. Ve Şu formülü giriniz. =EĞER(C3="";1;"") "Enter" tuşuna basınca "1" değerini alır ve artarak "30" 'a kadar devam eder. 

[Eğer "C3 Hücresi değeri boş ise (İsim girilmemiş ise) "1" değerini yaz, "N3" hücresi, formül girilen hücreye yazar) değil ise """" değerini yaz. (Bir değer girme.)]
[Noktalı virgül ";" arasında kalan numaraları, Cüz No yu baz alarak, aynı hücre değeri olacak şekilde arttırıyoruz. (Bunu yapmamızdaki amaç, ilgili satırdaki "C1" değerine isim girilirse; "B3" hücresindeki değer ile "N3" hücresindeki değerin aynı olmasını sağlamak.) Her satırda aynı durum geçerli.]

[Böylelikle bir sonraki aşama için, koşullu biçimlendirme kullanarak, aynı değerleri içeriyorsa, "B3 ile B32" Sütunu arasındaki hücre renklerini değiştirebilmek.]

4) "C" Sütunu alanına Adı ve soyadı girildiğinde, hemen solundaki Cüz no alanlarının maviden turuncu renge dönmesini sağlayacağız. Bu alana değer girildiyse, bir önceki aşamada da girilen formüle göre, "N" Sütunlarıda aynı cüz numaralarını almış olacak. 
Bu işlem üzerine süreci devam ettiriyoruz. Hücre renk değiştirme için, Koşullu biçimlendirme kullanacağız. (İki hücrenin değeri aynı ise, rengi değiştir. Turuncu yap)

5) Öncelikle Cüz No bilgisinin yazılı olduğu, "B3" ile "B32" hücresini Mouse Sol tuşuna basılı tutarak seçiyoruz. İlgili alanı seçtikten sonra parmağımızı kaldırıp ardından "Ctrl" tuşuna basıyoruz. 
Ve parmağımız kontrrol tuşuna basılıyken (Cüz No bilgisini yansıtan), "N3" ile "N32" hücresini Mouse sol tuşuna basarak seçiyoruz. Parmağımızı tuştan çekiyoruz. (Böylelikle "B3" ile "B32" ve "N3 ile "N32" hücreleri seçilmiş oldu.) 

6) Yukarıdaki sekmeler den, "Giriş" sekmesinin altında bulunan "Koşullu biçimlendirme" ikonuna tıklayıp, açılan menüden "Yeni Kural" seçeneğine tıklıyoruz.

Yeni biçimlendirme kuralı olarak "Yalnızca benzersiz veya yinelenen değerleri biçimlendir." tıklanır. "Yinelenen" seçili aralık değeriyle birlikte, "Biçimlendir" butonuna tıklıyoruz. Açılan "Hücre Biçimlendir" penceresinde, "Dolgu" sekmesine tıklayıp, hücrenin olmasını istediğimiz rengi (Turuncu) 'ya tıklayıp, "Tamam" butonlarına basıyoruz.



7) "B" Sütunu Hücrelerinin renk değiştirmesi için, Koşul oluştuktan sonra, "B" ve "N" Sütunundaki hücreler aynı değerleri içerdiği için, hücre rengi turuncu olur.

8) "C" Sütununa değer girdikçe ("Adı ve Soyadı" alanları doldukça), "B" Sütunu rengi için koşul bozulmuş olacağından, Mavi renge (Asıl rengine) döner. Sağ taraftaki "N" Sütunundaki hücre içeriği de boş olur. 

9) Bu Tablomuzda iki grafik daha oluşturacağız. "Sütun (Çubuk) grafik ve "Pasta" grafik. "Sütun" grafik ile seçilmeyen, dağıtılmamış Cüzlerin hangileri olduğunu görmemizi sağlayacak. Pasta grafik ile, dağıtılan ve elde kalanı yüzde olarak görmemiz mümkün olacak. Bu işlemi yapabilmek için, grafiklerin iki farklı veri kaynağına ihtiyacı var. "Grafik SEÇİLEN" ve "Grafik KALAN"

10) "O" ve "P" Sütunlarına, "Eğer" formülünü, hücre değerlerini arttırarak giriyoruz. 
"O" Sütunu için (Grafik SEÇİLEN); =EĞER(N3=1;0;1) Eğer "N3" Hücresi değeri "1" ise, "0" değerini yaz, değil ise "0" değerini yaz. 
(Bu işlemde, 1. Cüzü alan kişinin adı yazıldığında, "N" hücresi bir önceki adım formül gereği "boş" olacağından, Bizim formülde orayı (N3) baz alıyor. Hücre değeri "1" ise, sıfır yapacaktı. Ama "1" olmadığı için formül gereği "" boş olduğundan "1" yapıyor.)

["P" Sütunu için (Grafik KALAN); =EĞER(O3=1;0;1) Eğer "P3" Hücresi değeri "1" ise, "0" değerini yaz, değil ise "1" değerini yaz. (Bu işlemde, 1. Cüzü alan kişinin adı yazıldığında, "N" hücresi "boş" değerini alacak, "O" hücresi "N" hücresini baz alarak 1 değerini, "P" hücresi formülü "O" hücresini baz aldığından, "0" değerini alacak.)]

["O" ve "P" Sütunları seçilenleri "1", seçilemeyenleri "0" olarak yansıtmaya yarayacak. Grafiklerde bu alanları veri göstererek, görsel olarak seçilen ve kalan değerleri görebileceğiz.) "Enter" tuşuna basınca hücreye formül sonucunu yansıtır.


11) "C" Sütunu alanına Adı ve soyadı girildiğinde, hemen solundaki Cüz No alanlarının maviden turuncu renge döndü. "N" hücresindeki satırda, hücre değeri boş oldu. "P" hücre değeri Bu Cüzün seçildiğini anlayıp "1" değerini koydu. "O" hücre değeri  seçilen Cüzden dolayı bir eksilterek "0" değerini koydu. Böylelikle grafik görünüm için veriyi hazırlamış olduk.

12) "N3" ile "N32" hücrelerini seçtikten sonra, "Ekle" Menüsünden, "Sütun" grafiğinden, "Yığılmış Sütun" olanı seçerek, grafiğin oluşmasını sağlıyoruz.

13) Oluşan Grafiği, "D" - "M" arası hücrelerini getişleterek ortaya yerleştiriyoruz. Hücre seçili iken ortaya çıkan Hücre stillerinden, "Stil8" olanı seçiyoruz.
"Grafik başlığı" na tıklayıp "Kalan CÜZLER" ifadesini yazıyoruz. "Dikey Değer Eksen" seçeneğine tıklayıp, "Delete" tuşuna basarak kaldırıyoruz. Ve Sütun görünümü genişliyor.


14) "Kalan CÜZLER" grafik sütunlarına tıkladıktan sonra, "Tasarım" sekmesinde, "Grafik Stilleri" nin solunda beliren, "Renkleri Değiştir" ikonuna tıklayınız. açılan renk diziliminde, ilk sırası Turuncu olanı seçiniz. Grafik çubukları turuncuya dönmüş oldu.

15) "O" ve "P" hücre değerlerinin alt satırına "O33 ve P33" satırlarına sırasıyla tıklayıp, "Giriş" sekmesi altındaki, Otomatik Toplam" ikonuna tıklayıp, seçilen alan sonrası "Enter" tuşuna basıyoruz. ("Grafik SEÇİLEN" ve "Grafik KALAN" toplamlarını baz alarak, "Pasta" grafiğini oluşturacak veriyi elde ettik.)


16) Hücre toplamlarını seçtikten sonra, Ekle sekmesinden Grafiklerden Pasta ve 3B pasta yı seçiyoruz.

17) Grafik başlığını "Seçilen ve Kalan % Oranı" şeklinde, renklendirerek yazıyoruz. "Gösterge girdileri" ifadesine tıklayıp delete ile siliyoruz.

18) Grafik başlığını, grafiğin altına çekip yeni bir görünüp kazandırıyoruz. 

19) Pasta grafiği, Surun grafik altına yerleştirip köşelerinden çekerek büyütüp konumlandırıyoruz. sonrasında pastanın sağında çıkan "Grafik eğeleri" menüsünden, "Veri etiketlerini" işaretleyip aktif ediyoruz. Böylelikle, Pasta üzerinde Yüzde oranları oluşuyor.

20) Pasta grafiği üzerindeki Yüzde değerine tıkladıktan sonra, "Giriş" sekmesinden "Yazı boyutu" açılır kutusundan değeri büyüterek, "28" yapıyoruz. Gösterge serisinin kenarından tutup çekerek ortalıyoruz.

21) Pasta grafik alanına tıklayıp, sağ tarafta bulunan "Grafik alanı biçimlendir" seçeneklerinden, "Dolgu" sekmesine tıklayıp, renk seçeneklerinden, "Siyah"olanı tıklıyoruz. Aynı işlemi, Sütun grafik için de yapıyoruz. Böylelikle grafiklerin rengi ön plana çıkmış oluyor.


22) "N", "O", "P" hücre başlıklarına tıklayarak seçiniz, ardından Mouse sağ klik ile, "Sütun Genişliği" seçeneğine tıklayıp, Sütun genişliğini (0,1) yapıp Tamam butonuna tıklayınız. İlgili alanları görünmeyecek şekilde küçültmüş olduk.
(Formül alanlarını gizle seçtiğimizde, formül çalışmaz  duruma gelmektedir.)

23) "Q" Sütun boşluğunu, Tablonun solundaki "A" sütundaki kadar boşluk vererek genişliği ayarlıyoruz. "R" Sütununa tıklayıp seçili hale getirdikten sonra, "Ctrl"+"Shift"+"Sağ ok" tuşlarına tıklayarak, Tablonun Sağ alanının tamamının seçili olmasını sağlıyoruz. Ardından Mouse sağ klik, "Gizle" seçeneğine tıklıyoruz.

24) "34" 'üncü satıra tıklayarak seçiyoruz. "Ctrl"+"Shift"+"Aşağı ok" tuşlarına tıklayarak, Tablonun Alt alanının tamamının seçili olmasını sağlıyoruz. Ardından Mouse sağ klik, "Gizle" seçeneğine tıklıyoruz.

25) "B" ve "C" alanları hariç, hücreler seçilerek , "Siyah" dolgu rengi ile biçimlendirilir.


26) Değer girilen alan ("C3 ile "C32" hücreleri seçilir.) Sağ klik "Hücre Biçimlendir" Açılan pencerede, "Koruma" sekmesine tıklanır. "Kilitli" kutusundaki çentik kaldırılıp, "Tamam" tuşuna basılır. (Böylelikle, değer girilecek alanlar haricindeki diğer hücrelerdeki formüllerin yanlışlıkla da olsa silinmesini engellemiş oluruz.)

27) Dosya sekmesini tıklayıp Açılan menüden, "Çalışma kitabını koru" başlığı altındaki, "Geçerli sayfayı koru" sekmesi seçilir. "Sayfayı koru" penceresinde, Parola girilip, "Tamam" butonuna basılır. "Parolayı onayla" penceresinde, yeniden parola girilip "Tamam" butonuna basılır.
Böylece, "Adı ve soyadı" hücreleri hariç tüm hücreler ve Grafikler, bozulmalara karşı korunmuş olur. (Grafikler korunur. Veri giriş alanları hariç diğer hücreler, Uyarı mesajı vererek korunmakta olduğunu bildirir.)



28) "Görünüm" sekmesinde Göster grubunda yer alan, ("Formül çubuğu", "Kılavuz çizgileri", "Başlıklar") seçeneklerinin çentikleri kaldırılarak, daha iyi bir görünüm yapısı oluşturulur. Giriş sekmesine tıkladıktan sonra, sayfayı kaydediniz.

29) "Adı ve Soyadı" alanına veri girdikçe, Seçilen Cüz Numaraları Mavi rengi alır. 
Çubuk grafikte ilgili cüzün çubuk görünümü kaybolur. Görünürde olan seçilmeyenlerdir. 
Pasta grafiğinde ise, Seçilen ve kalan Cüzlerin yüzde oranını yansır. (Ortak bir klasöründe paylaşılıp değerlerin girilmesi ile, Kayıtların takibinde bir görsel sunum oluşturur.) 
Linke tıkladıktan sonra, "İndir" ikonuna tıklayıp, Masa üstünüze farklı olarak kaydedip kullanabilirsiniz.


(Cüz, Hatim Takibi)